Στα δύο κόβεται το Δώρο των Χριστουγέννων


Το Δώρο Χριστουγέννων για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή και για τους εποχικούς οι οποίοι έμειναν εκτός δουλειάς φέτος αναμένεται να καταβληθεί σε… δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, στο μίνι εργασιακό νομοσχέδιο, όσοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε κάποιο από τα έκτακτα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα θα λάβουν και αυτοί Δώρο Χριστουγέννων αναλογικά με το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα.

Στις περιπτώσεις που η εργασιακή σύμβαση των μισθωτών τέθηκε σε αναστολή κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μαΐου έως και 31ης Δεκεμβρίου, το Δώρο καταβάλλεται μειωμένο, καθώς λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ο χρόνος που η εργασιακή σύμβαση ήταν σε αναστολή.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή ή οι εποχικοί οι οποίοι δεν επαναπροσλήφθηκαν δικαιούνται το ποσό εκ του Δώρου  Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Αυτό θα καταβληθεί από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, με βάση υπολογισμού τα 524 ευρώ ανά μήνα.

​Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του τμήματος του Δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή θα γίνει νωρίτερα, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση στην αγορά εν όψει Εορτών.

Το υπόλοιπο σκέλος του Δώρου που αντιστοιχεί στην αναλογία του εργοδότη και υπολογίζεται με βάση τους μισθούς του οκταμήνου Μάιος – Δεκέμβριος θα καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής δεν θα υπολογιστεί με τον ονομαστικό μισθό, αλλά με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων 2020 προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31 η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο από τον εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

από crashonline

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια