Γ. Ζεμπιλιάδου: «Ανεπαρκές» το master plan για την μετάβαση στην Δυτ. Μακεδονία

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Ανεπαρκές» το master plan για την μετάβαση στην Δυτ. Μακεδονία

«Άριστο στις  διαπιστώσεις  και εντελώς ανεπαρκές,  σε ότι αφορά  την  επίλυση  των μεγάλων προβλημάτων  που δημιουργεί  η  Κυβερνητική  απόφαση για την απολιγνιτοποίηση», χαρακτήρισε  το προσχέδιο του master plan  για την Δυτ. Μακεδονία, η   επικεφαλής του  συνδυασμού  «ΕΛΠΙΔΑ» στο Περιφερειακό  Συμβούλιο, Γεωργία  Ζεμπιλιάδου, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

«Δεν   βγαίνει  το χρονοδιάγραμμα,  για το κλείσιμο  όλων των λιγνιτικών μονάδων της  ΔΕΗ ,πλην  της υπό κατασκευής μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 που θα λειτουργήσει με λιγνίτη έως και το 2028», τόνισε χαρακτηριστικά  η κ. Ζεμπιλιάδου, αναφερόμενη στο προσχέδιο  του  master  plan που  ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα είναι σε διαβούλευση μέχρι και τα τέλη του επόμενου μήνα.

Παρουσία των περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού, Γιάννη  Στρατάκη από την Π.Ε  Φλώρινας,  Γρηγόρη Γιαννόπουλου από την Π.Ε  Γρεβενών  και του Γιώργου  Χριστοφορίδη  από την Π.Ε Κοζάνης, η κ. Ζεμπιλιάδου  ζήτησε  την παράταση του  λιγνιτικού  βίου των  μονάδων της  ΔΕΗ στην περιοχή,  για να υπάρξει ομαλή και δίκαιη μετάβαση – όπως επιχειρείται στην Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ενώ  στάθηκε σε  δώδεκα (12) σημεία που «αποδομούν» το σχέδιο που ανακοινώθηκε.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «το σχέδιο δεν αντιμετωπίζει  την   ανεργία με τις  25.000  χαμένες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, ενώ δεν  περιλαμβάνονται στο σχέδιο  οι περιφερειακές ενότητες  Καστοριάς και Γρεβενών, ερημοποιείται   η   Δυτ. Μακεδονία, δημιουργούνται προβλήματα με την τηλεθέρμανση, δεν  προβλέπεται  η μονάδα φυσικού αερίου , είναι σε πρώιμο στάδιο η πρόταση για το υδρογόνο, δεν  υποστηρίζεται η σύνδεση της περιοχής με τα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα και  δεν  μπαίνει σε προτεραιότητα το Ίντερνετ  υψηλών ταχυτήτων, με  τις  επιχορηγήσεις συνολικά, να φθάνουν  μόλις  στα  488 εκατομμύρια ευρώ για την ερχόμενη επταετία».

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης  Μαυρίδης

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια