Nordic Monitor: Απόρρητη έκθεση – καταπέλτης για μπίζνες του Ερντογάν με ISIS και πετρέλαια


Αποκαλύψεις για συνδέσμους και σχέσεις του Ερντογάν με το ISIS, το Κατάρ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το λιβυκό πετρέλαιο έφερε στο φως απόρρητη έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), πιθανότατα από αντίπαλες μυστικές υπηρεσίες.

Η αποκάλυψη έγινε αθελήτως τον Μάρτιο του 2019 και πέραν των στοιχείων που «καρφώνουν» τον Ερντογάν είναι ενδεικτική και του τρόπου με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση «παραπληροφορεί, διασπείρει ψεύδη, διαδίδει συνωμοσίες και χρησιμοποιεί τα media για να παραπληροφορεί το κοινό, δημιουργώντας ψεύτικες ιστορίες και χειραγωγώντας την κοινή γνώμη», σημειώνει τo Nordic Monitor.

Το επίμαχο έγγραφο παρουσιάστηκε από την υπεράπιση στις 21 Μαρτίου του 2019 κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο 17ο Ποινικό Δικαστήριο της Αγκυρας.

Πρόκειται για μία μεταφρασμένη, εμπιστευτική έκθεση 19 σελίδων συντεταγμένη από ξένο πράκτορα με θέμα τις αδυναμίες της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του 2015.

«Η αναφορά, περιείχε επίσης ευρήματα για σχέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δίκτυα τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου του ISIS  στο Ιράκ και τη Συρία καθώς και για τις πετρελαϊκές συναλλαγές της οικογένειάς του με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και με τη Λιβύη και τους Κούρδους του Ιράκ».

Η MIT, σημειώνει το Nordic Monitor, πήρε την έκθεση του συντάκτη που δεν κατονομάζεται και το προώθησε σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΣ και του Γενικού Επιτελείου.

Και εδώ αρχίζει η ιστορία της προπαγάνδας.

Ενα από τα αντίγραφα βρέθηκε, κατά τα προβλεπόμενα, και στο γραφείο του Υποναυάρχου Σινάν Σουρέρ (Sinan Sürer) o οποίος ήταν το 2015 επικεφαλής «Πρώτης Αποτίμησης Πληροφοριών» στο Γενικό Επιτελείου Στρατού.

Ο Σουρέρ ήταν υπεύθυνος για την εξωτερική αντικατασκοπεία και ήταν φυσικό η έκθεη να βρίσκεται και στο γραφείο του.

Δεν είχε βεβαίως ιδέα τι θα επακολουθούσε:

Οι διοργανωτές του ψευδοπραξικοπήματος, πάντα σύμφωνα με το Nordic Monitor, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του την έκθεση έως αν να ήταν αυτός ένας από τους συντάκτες της.

Μέσα στο χάος της 15ης και 16ης Ιουλίου του 2015, η αστυνομία ερεύνησε και το γραφείο του,  καταγράφοντας το συγκεκριμένο έγγραφο ανάμεσα σε άλλα και απέστειλε τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Κανείς δεν έδωσε σημασία και σε αυτό καθώς και σε άλλα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν τότε εκεί.

«Το έγγραφο της MIT περιείχε λεπτομέρειες για σχέσεις του Προέδρου Ερντογάν με το ISIS, το Κατάρ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το λιβυκό πετρέλαιο. Αλλά αυτά τα σημεία λογοκρίθηκαν από τα φιλοκυβερνητικά media», σημειώνει το Nordic Monitor.

Τον Ιανουάριο του 2019 οι σχεδιαστές του ψευδοπραξικοπήματος αποφάσιασαν να κάνουν χρήση αυτού του εγγράφου και διέρρευσαν το περιεχόμενό του  στα κυβερνητικά Μέσα έως εάν ο Σουρέρ είχε στήσei ένα σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας.

Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, εκείνο που ανέφερε πού νιώθει πολιτικά αδύναμος ο Erdoğan και τι θα μπορούσε να γίνει για να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση  διέρρευσε στο κρατικό πρακτορείο σαν να ήταν συντάκτης του ο Σουρέρ με σκοπό να πλήξει τα εθνικά συμφέροντα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια