Πως η απολιγνιτοποίηση επηρέαζει την τοπική οικονομία

 

Καμενόπουλος Σωτήρης

Η οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εκτιμάται ότι θα βρίσκεται μεταξύ 9,8%-15%. Πρόκειται για μεγέθη που θυμίζουν την ύφεση που ξεκίνησε το 2010 τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε ακόμη σήμερα π.χ. η διάλυση του κοινωνικού ιστού. Ακαδημαϊκή μελέτη του 2010 είχε εκτιμήσει ότι για κάθε 1% αύξηση της ύφεσης αυξάνουν κατά 1% τα πολιτικά άκρα.

Δεν χρειάζονται βαρύγδουπες αναλύσεις για να αποδείξει κανείς το γεγονός ότι από τις βασικότερες αιτίες για το "ατύχημα" που λέγεται Χρυσή Αυγή ήταν και η ύφεση. Όσοι ασχολούνται με πυρκαγιές γνωρίζουν το "τρίγωνο της φωτιάς": τα στοιχεία τα οποία χρειάζονται ταυτόχρονα για να δημιουργηθεί μία πυρκαγιά, είναι το οξυγόνο, το καύσιμο, και η εστία θερμότητας (σπινθήρας).

Για να εξαλειφθεί μία πυρκαγιά πρέπει να εξαλειφθεί ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, όχι απαραίτητα και τα τρία μαζί. Με πολιτικούς όρους κατά τη διάρκεια των Μνημονίων ο κίνδυνος της πυρκαγιάς (=άνοδος των πολιτικών άκρων) είχε τα εξής στοιχεία:

- Οξυγόνο = Ιδεολογία
- Καύσιμο = Οι μάζες των Ελλήνων που πεινούσαν
- Σπινθήρας = Τα Μνημόνια που οδήγησαν σε ύφεση

Οι οικονομικές συνθήκες που δημιουργούνται σήμερα δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών αναβίωσης των πολιτικών άκρων. Ποια είναι η πρόκληση; Το γεγονός ότι τα πολιτικά άκρα "εκπαιδεύθηκαν" από τα λάθη τους και ίσως επανέλθουν δριμύτερα στο μέλλον. Σήμερα, ο "σπινθήρας" που θα οδηγήσει την αναβίωση των πολιτικών άκρων έχει "πράσινα" χαρακτηριστικά.

Ύφεση και φτωχοποίηση

Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από ολόκληρη την αντιπολίτευση, επιμένει στην εφαρμογή της πράσινης φτωχοποίησης. Η κυβέρνηση επιμένει στη βίαιη αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού μέσω της άρον-άρον απολιγνιτοποίησης, ενώ ταυτόχρονα υψώνει εμπόδια στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην παραχώρηση θαλασσοτεμαχίων για εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών στα πρότυπα της υποτιθέμενης παραχώρησης αντίστοιχων θαλασσοτεμαχίων για πλωτές εξέδρες υδρογονανθράκων.

Αναρωτιέται κανείς εάν τα θαλασσοτεμάχια των υπεράκτιων ανεμογεννητριών θα προωθηθούν σε πάρα πολύ γρήγορα, ενώ αυτά των υδρογονανθράκων εμποδίζονται ακόμη από την παρούσα κυβέρνηση. Φαίνεται ακόμα πιο περίεργο ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κείται υπέρ του γερμανικού μοντέλου στα υπεράκτια αιολικά. Και εδώ "γερμανικός δάκτυλος";

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε με στόμφο, επένδυση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της οποίας οι κάτοικοι των απολιγνιτοποιημένων περιοχών, θα επανακαταρτισθούν σε νέες θέσεις εργασίας. Ονόμασε δε αυτό το πρόγραμμα ως "δίκαιη μετάβαση". Ο κ. Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει τον όρο "δίκαιη ανάπτυξη". Η ιδεολογική σοσιαλνεοφιλελεύθερη ώσμωση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο μεγαλείο της, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστικά σημιτικής πολιτικής.

Το μυστήριο των 2.325 θέσεων εργασίας

Η ΝΔ στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης αναφέρεται σε «επανακατάρτιση των εργαζομένων, σε τρεις τομείς ειδικοτήτων και συγκεκριμένα σε 640 θέσεις εργασίας στην αγροτική παραγωγή, 635 στην εστίαση και στον τουρισμό και 2.325 στις "διοικητικές υπηρεσίες».

Αναρωτιέται κανείς ποιες είναι αυτές αυτές οι 2.325 διοικητικές υπηρεσίες στις οποίες, υποτίθεται ότι θα απορροφηθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της βορειοδυτικής Ελλάδας. όταν είναι άλλωστε γνωστό από παλαιότερες εκτιμήσεις (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) ότι μεταξύ των ετών 2016-2026 οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν πιο πολύ να εξαλειφθούν λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, είναι οι αποκαλούμενες "διοικητικές θέσεις" και οι "κλητήρες" (Εικόνα 1).

Πέραν από την αυταπάτη του σχεδίου της κυβέρνησης, αναρωτιέται κανείς εάν η Ελλάδα, η οποία παράγει μόνο υπηρεσίες, όπως αυτή του τουρισμού, χρειάζεται και άλλους διοικητικούς υπαλλήλους, κλητήρες και γκαρσόνια. Η κυβέρνηση υποτίθεται πως έχει αντιληφθεί ότι η "μονοκαλλιέργεια" του τουρισμού έχει οδηγήσει σε αποτελμάτωση του παραγωγικού μοντέλου. Φευ! Όλο υπερηφάνεια οι κυβερνώντες ανακοίνωσαν πρόσφατα 17 νέες επενδύσεις, εκ των οποίων οι 14 είναι ξενοδοχεία!

Φτωχοποιημένοι Έλληνες

Αυτό είναι το περίφημο νέο παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης: περισσότερα εστιατόρια, περισσότερα coffee shops και περισσότεροι "διοικητικοί υπάλληλοι" και "κλητήρες" με μισθούς πείνας; Η Κρήτη που βασίζεται στον τουρισμό, φέτος έπιασε ποσοστό ανεργίας ρεκόρ 20%, όμοιο με της Ηπείρου, της πιο φτωχής περιφέρειας της Ευρώπης.

Αντιλαμβάνονται ορισμένοι το πολιτικό διακύβευμα και τις συνέπειες αυτών των επικίνδυνων σχεδίων επί χάρτου; Αντιλαμβάνονται ότι η "δίκαιη ανάπτυξη-μετάβαση" οδηγεί μαθηματικά τους εν δυνάμει φτωχοποιημένους Έλληνες στην αγκαλιά των πολιτικών άκρων;

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η κυβερνητική αντίφαση σε ένα άλλο έργο το οποίο διαφημίζεται από την κυβέρνηση, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το έργο του Ελληνικού θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση είναι υπέρμαχη της αναπόδεικτης θεωρίας της κλιματικής κρίσης και της συνεπακόλουθης ανύψωσης των υδάτων λόγω του λιώσιμου των πάγων, στη συνέχεια διαφημίζει μία επένδυση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε παραθαλάσσιο μέτωπο! Μα αν πράγματι υπήρχε ο σοβαρότατος κίνδυνος ανύψωσης των υδάτων, είναι δυνατό να πιστεύει κανείς, ότι οι επενδυτές θα έριχναν τα χρήματά τους σε μία επένδυση η οποία θα πνιγόταν σε τόνους νερού; Αστεία πράγματα.

Πράσινοι φόροι

Παρεμπιπτόντως, οι θιασώτες της κλιματικής κρίσης σε παλαιότερες καταστροφολογικές προφητείες τους, προέβλεπαν για το φετινό καλοκαίρι ότι τα ύδατα θα είχαν ήδη ανυψωθεί κατά περίπου 7 μέτρα. Το Παλιό Λιμάνι των Χανίων θα έπρεπε να ήταν ήδη εξαφανισμένο. Ακόμη ένας "σπινθήρας" ο οποίος θα συμβάλλει σταδιακά στην περαιτέρω αναβίωση του "τριγώνου φωτιάς" των πολιτικών άκρων είναι οι πράσινοι φόροι.

Την τρέχουσα περίοδο το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δέχεται σφοδρές πιέσεις από το πράσινο λόμπι για την αύξηση του Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Είναι ο πράσινος φόρος που πληρώνουμε όλες και όλοι μας για ενίσχυση των επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Τι συμβαίνει;

Το ταμείο στο οποίο συγκεντρώνονται τα χρήματα που εισπράττονται μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος), παρουσιάζει έλλειμα 287 εκατομμυρίων ευρώ. Το πράσινο λόμπι των ΑΠΕ πιέζει την κυβέρνηση να προβεί σε "ρυθμίσεις", καθώς οι επιχειρήσεις ΑΠΕ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για την ακρίβεια, το πράσινο λόμπι δεν πιέζει απλώς την κυβέρνηση, αλλά "προειδοποιεί ρητά"(!) και απαιτεί τα χρήματά του! (Κατά τα άλλα ορισμένοι, κυρίως αριστεροί, φωνάσκουν εδώ και πολλά χρόνια για τα διάφορα αμερικανικά λόμπι που κυβερνούν την Ουάσιγκτον. Τα πράσινα λόμπι που κυβερνούν την Αθήνα και τα οποία απαιτούν δημοσίως και ευθαρσώς την αφαίμαξη των πολιτών δεν τα βλέπουν;

Πράσινες επιχειρήσεις

Λες και πρόκειται για υποχρέωση των πολιτών να πληρώνουν μέσω επιδοτήσεων τις διάφορες κρατικοδίαιτες πράσινες επιχειρήσεις. Είναι δυνατόν να απαιτούν ορισμένα λόμπι να γίνουν συνέταιροι "με το έτσι θέλω" στις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών; Από πού κι ως πού; Μαζί τα δουλέψαμε; Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα; Αναρωτιέται κανείς: αφού υποτίθεται ότι οι ΑΠΕ είναι βιώσιμες. Γιατί τότε χρειάζονται τις επιδοτήσεις των πολιτών;

Για να εξηγούμεθα: η εξίσωση δεν είναι καθόλου δύσκολη. Οι πράσινοι φόροι πρέπει να καταργηθούν παντελώς, όχι αύριο, αλλά χθες. Να καταργηθεί τελείως το επαίσχυντο ΕΤΜΕΑΡ. Οι πράσινοι φόροι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υφίσταται ως προσωρινός(!) φόρος ακόμη και ο οποίος, εάν δεν κάνουμε λάθος, είναι δημιούργημα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι πράσινοι φόροι, όπως σχεδόν όλοι οι φόροι, εμποδίζουν την ανάπτυξη, δημιουργούν προβλήματα ανταγωνισμού, καταστρέφουν την οικονομία και μελλοντικά θα συμβάλλουν στην αναβίωση των "φασιστικών Βόλντεμορτ". Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο κ. Χατζηδάκης καθώς πρόκειται για βασικές αρχές του φιλελευθερισμού τις οποίες υποτίθεται ότι υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

από slpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια