Αναδρομικά: Έως 11.254 ευρώ στους κληρονόμους - Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις, τι προβλέπεται για κάθε κατηγορία

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων 172.222 κληρονόμων για την καταβολή των αναδρομικών των 11μηνών (Ιουνίου του 2015-Μαΐου του 2016). Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η παραπάνω πλατφόρμα θα ανοίξει μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου και η πληρωμή των αναδρομικών θα γίνει εντός Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου και θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών το οποίο ανάλογα με την κατηγορία φθάνει ακόμα και 11.254 ευρώ. Όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση ο καθένας από τους κληρονόμους. Ακολούθως θα κληθούν να παρουσιάσουν τα δικαιολογητικά (σύζυγος, τέκνα κ.ά.) προκειμένου να πληρωθούν. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών. Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα τα αναδρομικά για 172.222 συνταξιούχους λόγω θανάτου θα πληρωθούν ως εξής:

1. Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου –Μαΐου 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016 , οι δικαιούχοι της σύνταξης του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιο του. Για παράδειγμα, αν έχουμε χήρα με δύο ανήλικα παιδιά και αναδρομικά 3.000 ευρώ θα τα μοιραστούν κατ αναλογία η μητέρα και τα δύο τέκνα (με 1.4 και ¾ αντίστοιχα) .Αν έχουμε μόνο τη μητέρα με σύνταξη θανάτου, τότε θα πάρει 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών από τις περικοπές που είχε στο 11μηνο Ιουνίου 2015 –Μαΐου 2016.

2. Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη θανάτου μειώσεις του 11μήνου (Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016 ) δεν θα κάνει αίτηση γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό.

3. Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015 –Μαΐου 2016 τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο αυτό, υποβάλλοντας αίτηση. Τονίζεται ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις οι συνταξιούχοι που κατέστησαν δικαιούχοι σύνταξης θανάτου πριν από τον Ιούνιο του 2015.


από ksipnistere.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια