Στο 69% σκαρφάλωσαν τα τουρκικά εταιρικά χρέη κι αναμένεται αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε ότι το εταιρικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 69 τοις εκατό τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω πιστωτικού καθεστώτος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, σημειώνει το ahvalnews.com.

Τα εταιρικά χρέη, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και των ομολόγων, αυξήθηκαν από το 56% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα την Παρασκευή σε περίληψη της εξαμηνιαίας έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί περισσότερα και προσπάθησαν να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες με καλύτερους όρους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να ωθήσουν την ανάπτυξη στις επιχειρήσεις τους. Οι αρχές στήριξαν τις προσπάθειες αυτές μέσω του Ταμείου Εγγύησης πιστώσεων και δίδοντας εντολή στις τράπεζες να καθυστερήσουν την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων.

Το οικονομικό χρέος των εταιρειών σε ξένο νόμισμα αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 39 τοις εκατό του ΑΕΠ τον Αύγουστο από πριν από ένα χρόνο, οδηγούμενο από μια ολίσθηση της αξίας της λίρας, αλλά στη συνέχεια μετριάστηκε από την απομόχλευση των δανείων σε ξένο νόμισμα, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.

"Ο δείκτης συνολικού χρηματοοικονομικού χρέους του εταιρικού τομέα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο", ανέφερε η τράπεζα. "Η σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών που παρατηρείται από τον Αύγουστο αναμένεται να περιορίσει τους δείκτες χρέους του εταιρικού τομέα κατά την προσεχή περίοδο.”

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στην Τουρκία παρέμειναν σχετικά σταθερά στο 4,1 τοις εκατό των συνολικών δανείων από τον Σεπτέμβριο λόγω παραιτήσεων από την αποπληρωμή και χαλάρωσης της ταξινόμησης από τις αρχές του τι συνιστά κακό χρέος, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.

Η ωρίμανση των καθεστώτων παροχής κινήτρων δανείων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και οι απαλλαγές αποπληρωμής και η επιβράδυνση της αύξησης των δανείων σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά την προσεχή περίοδο, ανέφερε η τράπεζα.

Ακόμα, μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να κρατήσει τα NPLs σε λογικά επίπεδα, ανέφερε.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια