Η «κόκκινη γραμμή» των 6νμ της κυβέρνησης οδηγεί σε διχοτόμηση του Αιγαίου

Της Κύρας Αδάμ
 
Η κυβέρνηση έχει επισήμως θέσει τα 6νμ των χωρικών υδάτων ως την κόκκινη γραμμή προάσπισης της ελληνικής κυριαρχίας.
 
Το έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης, οι υπουργοί Γεραπετρίτης, Χρυσοχοίδης, Παναγιωτόπουλος, Βορίδης ο οποίος… το τερμάτισε, υποστηρίζοντας ότι μόνον αν το Ορους Ρέις εισέλθει στα χωρικά ύδατα, αυτό αποτελεί παραβίαση κυριαρχίας.
 
Με τις δημόσιες αυτές δηλώσεις/τοποθετήσεις/δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση επισήμως αφήνει τα κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα και αρμοδιότητες, (ΑΟΖ, Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση, (SAR), Ζώνη Αλιείας κλπ.), στο έλεος του Ερντογάν.  
 
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να συγκαλύψει πιθανές παραχωρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, SAR, Ζώνη Αλιείας, περιορίζοντας την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυριαρχίας στα 6νμ των χωρικών υδάτων. Και αυτό το κάνει είτε ύστερα από ψυχρή πολιτική απόφαση, είτε από πρόχειρη απόπειρα εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.  
 
Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο διάστημα είχε θέσει τον ελληνικό στόλο στην περιοχή Ρόδου-Μεγίστης- Καρπάθου κλπ. για να προασπίσει τα 6νμ, μολονότι γνώριζε ότι η Τουρκία δεν απειλεί την ελληνικά κυριαρχία των 6νμ στα νησιά αυτά. Αφήνοντας έτσι όλα τα υπόλοιπα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες «ελεύθερες προς νομή».  
 
Τη «σιγουριά» της αυτή η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να την αντλεί από τις -με όλους τους τρόπους -τουρκικές διαβεβαιώσεις ( ΟΗΕ ΙCΑΟ, ΙΜΟ, Euro control κλπ.) ότι η Τουρκία δεν απειλεί τα 6νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα η Άγκυρα ενημερώνει σύμπασα τη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι « η Τουρκία σέβεται την ελληνική κυριαρχία των 6νμ χωρικών υδάτων» και ότι «τα τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία δεν θα προσεγγίζουν εγγύτερα των 6νμ που είναι η ελληνική κυριαρχία.» (σ.σ. Το ΜILITAIRE έχει στη διάθεση του 300 παρόμοια τουρκικά έγγραφα).  
 
Με την πολιτική «της κόκκινης γραμμής» των 6νμ, αυτομάτως διχοτομείται το Αιγαίο, καθόσον η κυβέρνηση έχει θέσει μόνον τα 6νμ χωρικά ύδατα για προάσπιση στις περιοχές Ρόδου, Καστελόριζου, Καρπάθου, Κρήτης κλπ. αφήνοντας ΑΟΖ, SAR κλπ. στο έλεος του Αλλάχ.  
 
Και τούτο διότι δίνεται η δυνατότητα στον Τ. Ερντογάν -αφού τα πάρει όλα στην Αν. Μεσόγειο- στη συνέχεια να έρθει στο Κεντρικό Αιγαίο και να εφαρμόσει τη σημερινή πολιτική της Μεσογείου στο Αιγαίο. Δηλαδή η Άγκυρα δεν πειράζει τα 6νμ σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία και Σάμο, που έχουν παραχωρηθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης, (όπως κάνει στο Καστελόριζο και τη Ρόδο με τη Συνθήκη των Παρισίων) , αλλά μπορεί να κάνει σεισμικές έρευνες και να φέρει γεωτρύπανο στη μέση του Αιγαίου και έξω από τα 6νμ τα οποία και ΜΟΝΟΝ υπερασπίζεται η κυβέρνηση ως ελληνική κυριαρχία.  
 
Έτσι η Τουρκία, με τη δεδηλωμένη σιωπηρή ελληνική αποδοχή στη Μεσόγειο,( Μεγίστη, Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη κλπ.), ότι η κυβέρνηση προασπίζει μόνον τα 6νμ χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα καθορίσει ΑΟΖ και SAR μέχρι τη μέση του Αιγαίου και θα εφαρμόσει την -από το 1973- διεκδίκηση ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτιάνει μέχρι τη μέση του Αιγαίου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Άγκυρα θα πει στην Αθήνα -εσύ φύλαγε τα 6νμ για τα μάτια των Ελλήνων, αλλά την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο των Ελλήνων θα τα παίρνουν οι Τούρκοι.
 
Πέραν αυτών, οι πονηροί και παράνομοι Τούρκοι εκδίδουν ΝΑVΤΕΧ, όπως η ΝAVΤΕΧ 1014 της Αττάλειας , για ναυτική άσκηση στα 6νμ από Ρόδο και Καστελόριζο, επισημαίνοντας ότι η άσκηση θα διεξαχθεί «έξω από τα ξένα χωρικά ύδατα» ( Ρόδου, Καστελόριζου).  
 
Έτσι όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιαστεί πολιτικά ως «ηρωίδα» διότι προασπίζει τα 6νμ ως «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυριαρχίας, θέτοντας όμως στα αζήτητα την ελληνική ΑΟΖ και την περιοχή SAR και Ζώνης Αλιείας.  
 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα κάνει το αυτονόητο με τη φύλαξη ΜΟΝΟΝ των 6νμ χωρικών υδάτων .Το ομοίως αυτονόητο για τη φύλαξη της ελληνικής ΑΟΖ ,SAR, Ζώνης Αλιείας, το μετατρέπει σε αυτονόητο κεκτημένο της Τουρκίας για να το φυλάει ο Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια