Η πανδημία φούσκωσε τους λογαριασμούς καταθέσεων

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εν μέσω πανδημίας, με το συνολικό ποσό της αύξησης να έχει υπερβεί τα 13 δισ. ευρώ, λόγω της «ακούσιας και εκούσιας αποταμίευσης».

Από: sofokleousin.gr

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στα δύο lockdown που μεσολάβησαν από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά και στην αβεβαιότητα που σκιάζει τα πάντα στην οικονομία, οδηγώντας τα νοικοκυριά να περιορίζουν αισθητά την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις να αναβάλουν τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες σχεδίαζαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, κατά 13,43 δισ. ευρώ ή κατά 9,4%  και το υπόλοιπό τους ανήλθε σε 155,67 δισ. ευρώ, από 142,24 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο, προ της πανδημίας.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 5,5 δισ. ευρώ ή κατά 4,7% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 121,79 δισ. ευρώ, από 116,29 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο  σε σχέση με τον Φεβρουάριο κατά 7,93 δισ. ευρώ ή κατά 30,6% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 33,89 δισ. ευρώ, από 25,96 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο.

Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Οι λόγοι που φούσκωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία οδήγησαν σε αύξηση της χρηματοδότησης.

Επίσης, η υψηλή αβεβαιότητα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης ενίσχυσαν τα κίνητρα των επιχειρήσεων για αύξηση και διακράτηση ρευστών διαθεσίμων με σκοπό την ικανοποίηση πιθανών έκτακτων αναγκών στο μέλλον.

Εξάλλου όσο μαίνεται η πανδημία, οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από την άμεση χρηματοδότηση ή με δάνεια, δεν έχουν προβεί σε επενδύσεις, αφού το κλίμα αβεβαιότητας είναι ακόμη εξαιρετικά βαρύ. Συνεπώς τα χρήματα μένουν στους λογαριασμούς και… περιμένουν.

Αναφορικά με τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν, καθώς βασικά έχουν περιορίσει λόγω της καραντίνας και της αβεβαιότητας, μια σειρά καταναλωτικών δαπανών όπως είναι οι μετακινήσεις, οι αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, οι επισκέψεις στα μπαρ, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους θέατρα κ.λπ. Μάλιστα πρόσφατη ανάλυση της Eurobank, παρατήρησε εύστοχα, ότι πρόκειται για «για ακούσια και εκούσια αποταμίευση» των νοικοκυριών.

Για τα νοικοκυριά δεν ισχύει η ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία, καθώς, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή έλαβαν το ποσό των 534 ευρώ τον μήνα, το οποίο είναι χαμηλότερο από τις κανονικές αποδοχές που ελάμβαναν, άρα η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται μόνο στον περιορισμό της κατανάλωσης καις την αναβολή αγορών αγαθών που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Με βάση όλες αυτές τις εξελίξεις, το ερώτημα είναι η καταναλωτική συμπεριφορά των καταναλωτών, την επόμενη μέρα της πανδημίας  μόλις αρθούν οι περιορισμοί.


από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια