Δυτ. Μακεδονία: Πρόταση Σ. Φάμελλου για τη στήριξη της μετάβασης  

Δυτ. Μακεδονία: Πρόταση Σ. Φάμελλου για τη στήριξη της μετάβασης

Πρόταση τριών αξόνων για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στην φάση της μετάβασης κατέθεσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ  Κοζάνης ο τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας και βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση», και αναφέροντας ότι «πορεύεται χωρίς σχέδιο και δημόσιους πόρους για την περιοχή».

Ο  κ. Φάμελλος πρότεινε να υπάρξουν υψηλότεροι συντελεστές και να αυξηθεί στη Δυτική Μακεδονία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ» που αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη του μήνα. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων, της Περιφέρειας, και παραγωγικών φορέων, για επενδύσεις της ίδιας της περιοχής στις Α.Π.Ε., καθώς και την ανάγκη υλοποίησης άμεσων επενδύσεων με δημόσιους πόρους, τόσο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ που κλείνουν, όσο και σε άλλα έργα υποδομών.

Ο  τομεάρχης  του κόμματος  της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε  ότι η «πρόταση αυτών των τριών αξόνων απαιτείται να υλοποιηθεί άμεσα, γιατί είναι αδύνατον να προλάβει κανείς με ιδιωτικές επενδύσεις την ταχύτητα που έχουν οι εξελίξεις στην απολιγνιτοποίηση και τις άμεσες αρνητικές οικονομικές συνέπειες στη Δυτική Μακεδονία».

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση παραγωγικών οικονομικών ισοδύναμων σχετικά με τις οικονομικές απώλειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ μέχρι και το 2023, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «σύμφωνα και με την απάντηση του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ημερίδα των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν παραγωγικά ισοδύναμα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μέσα στον δεδομένο σύντομο χρόνο απολιγνιτοποίησης που έχει προσδιοριστεί».

Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια