Κοζάνη: Επιτακτική ανάγκη η λειτουργία της ΜΕΘ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο

Κοζάνη: Επιτακτική ανάγκη η λειτουργία της ΜΕΘ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο

Η άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο, με την στελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παραμένει το πάγιο αίτημα που κρίνεται καίριο και χρήζει άμεσης κινητοποίησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ικανοποίησή του, τόνισε μεταξύ άλλων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ο γιατρός, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Υγείας στο Δήμο, Αναστάσιος Σιδηράς.

Ο κ. Σιδηράς υπογράμμισε  ότι περιστατικό που διασωληνωθεί και θα απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ, τίθεται το σημαντικό ερώτημα πού θα νοσηλευτεί όταν δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παρά τον πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει η Μονάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο εντεταλμένος σύμβουλος στο Δήμο Κοζάνης αναφέρθηκε ακόμα στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού  στην ορθοπεδική που αδυνατεί να παρουσιάσει πρόγραμμα εφημεριών λόγω της υποστελέχωσής της, με ένα μόνο ειδικό ορθοπεδικό να παραμένει για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοσοκομείου που καλύπτει το 70% της περιφέρειας του Νομού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει ουρολογική κλινική με αποτέλεσμα τα ουρολογικά περιστατικά είτε να αντιμετωπίζονται κατά το μέτρο του δυνατού από τους χειρουργούς του νοσοκομείου είτε να παραπέμπονται σε όμορα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.

Τέλος ο κ. Σιδηράς υπογράμμισε την διαχρονικότητα των αιτημάτων που ποτέ δεν επιλύθηκαν παρά τις ανάγκες που πάντοτε προέκυπταν, όπως ανέφερε, υπενθυμίζοντας παράλληλα τους  αγώνες που σύσσωμη η τοπική κοινωνία έκανε με το μοναδικό σε όγκο κι ανταπόκριση συλλαλητήριο τον Δεκέμβριο του 2015, ελπίζοντας, όπως τόνισε, να βρουν ανταπόκριση για την ενίσχυση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες ανάλογου επιπέδου με το βαρύ όνομα του ευεργέτη του διασφαλίζοντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Καταλήγοντας ο κ. Σιδεράς αναφέρθηκε στο δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, που αποδεικνύει την αναζωπύρωση της νόσου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χάρης Τσεβεκίδης, προέταξε επίσης το άνοιγμα της ΜΕΘ, την ανάγκη στελέχωσης των κλινικών και των ελλείψεων που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, κυρίως με ειδικότητες απαραίτητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος, έκανε παρουσίαση της διαχείρισης από το πρώτο κύμα της πανδημίας και το μεγάλο βάρος που σήκωσε, πολλαπλάσιο του Νοσοκομείου Αναφοράς στην Πτολεμαΐδα.

Ο κ. Γκανάτσιος αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, των 18 επικουρικών γιατρών, αλλά και όσων αναμένονται όπου δεν υπήρξε ανταπόκριση, όπως τόνισε από την πλευρά των γιατρών. Μίλησε για την αύξηση των κλινών από 200 σε 300 και ενημέρωσε ακόμα για την προκήρυξη που αναμένεται για το νέο κτίριο, με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Δήλωσε ακόμα τη μη διάθεση εθελοντών γιατρών από την περιοχή σε σχέση με το ενδιαφέρον που επέδειξαν γιατροί από την Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας ο Διοικητής σε ερωτήσεις που δέχτηκε από Δημοτικούς Συμβούλους στο θέμα της λειτουργίας της ΜΕΘ ανέφερε: «Είναι πικρό να λέμε ότι δεν δουλεύει η ΜΕΘ, όταν φροντίσαμε να μην δουλεύει. Κάποιοι πήραν γιατρούς για τη ΜΕΘ αλλά τους έστειλαν στην Πτολεμαΐδα αποσπασμένους».

Τέλος μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στάθηκε στα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετώπιζε το Νοσοκομείο. Χαρακτήρισε  γερασμένη  την  κτιριακή υποδομή του και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα που δίνεται από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Τέλος ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε την στήριξη που προσφέρεται από την πλευρά του Δήμου, που όπως είπε, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτεία, που έχει και την κύρια ευθύνη των υγειονομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο Δήμαρχος καταλήγοντας ανέφερε ότι ετοιμάζεται μελέτη σκοπιμότητας που θα τεκμηριώνει  την αναγκαιότητα ενός νέου Νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας Οδού.

Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια