Κορονοϊός: Ορισμένες σκέψεις προς αποφυγή τεράστιων δεινών

Με τους κατάλληλους κυβερνητικούς χειρισμούς το δεύτερο lockdown ήταν πάρα πολύ πιθανό να μη χρειαζόταν.
 
Ακόμα και να δεχτούμε ότι το lockdown είναι κάτι που θα ωφελήσει, κανείς με σιγουριά δε μπορεί να προϋπολογίσει τις παράπλευρες ζημιές και απώλειες.
 
Στην Ελλάδα στους 100.000 και πάνω θανάτους που συμβαίνουν ετησίως τη θλιβερή μερίδα του λέοντος την έχουν οι καρδιοπάθειες και οι νεοπλασίες. 
 
Η αναπόφευκτη φτωχοποίηση πέρα από την καθίζηση του βιοτικού επιπέδου θα αυξήσει τη θνητότητα σε μέσες ηλικίες λόγω αδυναμίας των περισσότερων για προληπτικές εξετάσεις. 
 
Περαιτέρω η απώλεια θέσεων εργασίας και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων θα προκαλέσει αφόρητο άγχος και απόγνωση στους παθούντες, επιβαρυντικά στοιχεία για την εμφάνιση των παραπάνω νόσων. 
 
Κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών πραγματοποιείται μόνο το 20% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων. 
 
Όμως ένας καρκινοπαθής που δεν χειρουργείται μπορεί να κάνει μετάσταση. Μια κήλη αν αφεθεί χωρίς θεραπεία επιδεινώνεται. 
 
Η κατάρρευση της καθημερινότητας έτσι όπως την ήξεραν γίνεται για πολλούς ανυπόφορη με σοβαρές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία. 
 
Κανονικά οι εγκλεισμοί έπρεπε να αποφασίζονται από ομάδες εργασίας που θα ζύγιζαν οφέλη και ζημιές, ομάδες που θα τις αποτελούσαν λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, ψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι. 
 
Προσοχή όμως. Όλοι αυτοί ειδικά οι οικονομολόγοι να έχουν επαφή με την οικονομική πραγματικότητα, όχι σαν όσους προέβλεπαν ότι μετά το πρώτο lockdown θα είχαμε 0% ύφεση!!! 
 
Από τη μεριά της η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα με αυτά που πήραν χώρες που δεν έκλεισαν μέσα τους πολίτες τους αλλά αποφάσισαν να ζήσουν με τον κορονοϊό. 
 
Παραθέτω κάποια από αυτά: 
 
1) Επαναλειτουργία του Δημόσιου Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων στην Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα καθώς και του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων στη Θεσσαλονίκη που αμφότερα έκλεισαν το 2013. 
 
Όπως λέει και το όνομά τους είχαν φτιαχτεί για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν μόνο για τη νοσηλεία ασθενών με τον νέο ιό. 
 
Είναι αδιανόητο να συνυπάρχουν φορείς του ιού με άλλους ασθενείς που η υγεία τους είναι εξασθενημένη καθώς και να κινδυνεύουμε να μεταδοθεί ο ιός σε γιατρούς και νοσηλευτές με τραγικά αποτελέσματα. 
 
Μια από τις πρώτες κινήσεις των Κινέζων ήταν η κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ ενός τεράστιου νοσοκομείου χιλίων κλινών στην Ουχάν, αποκλειστικά για όσους μολύνονται από κορονοϊό. 
 
Τα παραπάνω ισχύουν και για τις ιδιωτικές κλινικές που θα πρέπει να επιταχτούν, όχι όμως για να φιλοξενούν ασθενείς με Covid. 
 
2) Προμήθεια εκατομμυρίων τεστ που να παρέχονται δωρεάν. 
 
Για να κυκλοφορεί ο πολίτης ελεύθερα θα έπρεπε να πηγαίνει στο πλησιέστερο βενζινάδικο ή σούπερ μάρκετ να κάνει εκεί το τεστ δωρεάν και μετά να περιμένει το αποτέλεσμα με μήνυμα στο κινητό του. Αν έβγαινε το τεστ του αρνητικό να μπορούσε να κυκλοφορεί 15 μέρες με το μήνυμα στο κινητό του για τυχόν ελέγχους στο δρόμο. Αν το τεστ του ήταν θετικό να έμπαινε σε καραντίνα 15 ημερών. 
 
Θα καταφέρναμε έτσι την ορθή μέθοδο που είναι να μπαίνουν σε καραντίνα οι ασθενείς και να μη περιορίζονται οι υγιείς. 
 
3) Με τα συστηματικά τεστ αλλά και με καλύτερη οργάνωση θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη ιχνηλάτηση για να μπορέσουμε να προλαβαίνουμε απότομες εξάρσεις του ιού και να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα. 
 
4) Η τόσο απαραίτητη πρωτογενής νοσηλεία ήταν και είναι κάτι άγνωστο για την κυβέρνηση. 
 
Στη Σουηδία αυξάνονται κατά καιρούς ο αριθμός κρουσμάτων και φορέων αλλά μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πολλοί ασθενείς δεν είναι απαραίτητο να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και μπορούν να περάσουν το κακό μέσα στο σπίτι τους με τη χρησιμοποίηση φιαλών οξυγόνου και γιατρούς και νοσηλευτές που θα τους επισκέπτονται ή θα ενημερώνονται για τη κατάστασή τους. 
 
5) Επειδή είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και η πρωτογενής νοσηλεία μπορεί να μην αρκεί από μόνη της θα έπρεπε να ετοιμαστούν τα Κέντρα Υγείας να χορηγούν ήπια αντικαρκινικά φάρμακα ή φάρμακα για τις αρθρίτιδες. 
 
Επιπρόσθετα αν δεν γίνονται τα όσα αναφέρει το δεύτερο μέτρο για διενέργεια δωρεάν τεστ, θα βοηθούσε το να αγοράσει τεστ η κυβέρνηση από ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα ώστε να μην υπάρχει ο συνωστισμός από όσους θέλουν να εξεταστούν στα φρακαρισμένα δημόσια νοσοκομεία, φέρνοντας στα όρια της εξάντλησης γιατρούς και νοσηλευτές. 
 
6) Παρότι η κυβέρνηση διαλαλεί ότι προσέλαβε νέους γιατρούς και νοσηλευτές δεν φάνηκε κάτι τέτοιο στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικά η έλλειψη νοσηλευτών βγάζει μάτια και ίσως χρειάζονται πάνω από 2000 προσλήψεις. 
 
7) Η σαρδελοποίηση στα ΜΜΜ ήταν και είναι απαράδεκτη, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα να την αντιμετωπίσει, είτε νοικιάζοντας από τουριστικά πρακτορεία λεωφορεία που λόγω της αναδουλειάς δεν χρησιμοποιούνται, είτε εκπονώντας πρόγραμμα διαφορετικής προσέλευσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες. Άλλοι να έπιαναν δουλειά στις 8 το πρωί, άλλοι στις εννιά, άλλοι στις δέκα με ανάλογες ώρες αποχώρησης. 
 
8) Επειδή ο κορονοϊός είναι πραγματικά επικίνδυνος στους 65 ετών και άνω πρέπει να τους προφυλάξουμε με συγκεκριμένες κινήσεις. 
 
Οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία που αν μπει φορέας τα ποσοστά θνητότητας αγγίζουν το 25% καλό θα ήταν να είχαν περάσει ήδη τον ιό για να έχουν την απαραίτητη ανοσία. 
 
Για όσους μένουν στις κατοικίες τους καλή θα ήταν η ύπαρξη δικτύου παροχής ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνουν σούπερ μάρκετ αλλά να βγαίνουν μόνο σε ανοικτούς χώρους. 
 
Kάθε φθινόπωρο παρατηρείται έξαρση των ιώσεων. Ο κορονοϊός δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. 
 
Αν δεν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης το επερχόμενο lockdown ακορντεόν (διαδοχικά δύο εβδομάδες κυκλοφορία με περιορισμούς και τρεις εβδομάδες κλεισίματος) θα επιφέρει τεράστια δεινά. 
 
Τουλάχιστον αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε διαφορετικά.
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια