Κατασκευή αιολικού έργου στη ΒΔ Ιρλανδία προκαλεί περιβαλλοντική καταστροφή. Κι όχι για πρώτη φορά.

Μια νέα περιβαλλοντική καταστροφή, απ' τις μεγαλύτερες στην ιστορία του νησιού, προκάλεσαν οι εργασίες κατασκευής αιολικού έργου στη ΒΔ Ιρλανδία πριν μερικές ημέρες. Ήταν Παρασκευή και 13 Νοεμβρίου κι εδώ φυσικά κανένα απ' τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν θεώρησε την είδηση άξια μετάδοσης, ούτε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρόλο που η είδηση "έπαιξε" στο BBC.

Η Ιρλανδία έχει μεγάλες εκτάσεις με τυρφώνες και χρησιμοποιεί την τύρφη για να καλύπτει μέρος των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής (η τύρφη είναι το 1ο στάδιο σχηματισμού γαιανθράκων, το επόμενο είναι ο λιγνίτης). Χαρακτηριστικό του σχηματισμού τύρφης είναι η παρουσία νερού κι αυτό από μόνο του είναι παράγοντας αστάθειας των εδαφών: αν πειράξεις ασταθή/υδαρή εδάφη, προκύπτει μετακίνηση εδαφικών μαζών, με ανεξέλεγκτη κίνηση μέχρι να βρουν νέο σημείο ισορροπίας.

Οι εργασίες κατασκευής του αιολικού έργου Meenbog στην επαρχία Donegal, είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί τοπική ροή/κατολίσθηση του τυρφώνα, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Η ρέουσα τύρφη/ανθρακούχα λάσπη έπεσε στον ...

ποταμό Mournebeg και τους παραποτάμους του, ένα ποτάμιο σύστημα που αποτελεί προστατευόμενο απ' την ΕΕ καταφύγιο για πέστροφες και σολομούς, ενώ υπάρχουν και υδατοκαλλιέργειες. Μόλις έγινε η κατολίσθηση διακόπηκε προληπτικά η υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής κι όλοι αναρωτιούνται "Who will clean up this mess?" (ποιος θα καθαρίσει αυτό το χάλι;), με τη λάσπη που έχει κατακλύσει τα πάντα.

Στην εποχή του YouTube έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βλέπουμε τα δάση της Ιρλανδίας να "πλέουν" πέρα-δώθε σε βίντεο, απ' τη ροή των εδαφών, που προκάλεσε η κατασκευή του αιολικού έργου στο λάθος τόπο. Αυτά συμβαίνουν όταν η αδειοδοτική Αρχή δεν δίνει σημασία ούτε σε προειδοποιήσεις των κατοίκωνπως "η περιοχή του αιολικού έργου κάθεται πάνω σε νερό".

Η αδειοδοτική Αρχή An Bord Pleanála δεν έδωσε σημασία ούτε στο ιστορικό ανάλογου συμβάντος τον Οκτώβριο 2003: το αιολικό έργο Derrybrien, στην επαρχία Galway, είχε προκαλέσει κατολίσθηση μάζας τύρφης, ρύπανση του ποταμού Owendalulleegh, το θάνατο χιλιάδων ψαριών και μακροχρόνια καταστροφή των θέσεων αναπαραγωγής τους. Εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο έργο ήταν το μεγαλύτερο της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία είχε καταδικαστεί για την υπόθεση το 2008 απ' το Ευρωπαϊκό Δικαστήριοκι η υπόθεση κόστισε στην Ιρλανδία πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ απ' την Κομισιόν + 15 χιλ. € για κάθε ημέρα καθυστέρησης, συνολικά κάπου 10,5 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, καθώς το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί. 

Κι όμως, ήταν η ίδια αδειοδοτική Αρχή που το 2009 είχε αρνηθεί αδειοδότηση σε αιολικό έργο στο Corkermore, στην επαρχία Donegal, λόγω ακριβώς του κινδύνου κατολίσθησης τυρφώνα. Η ευστάθεια των τυρφώνων αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο για τους γεωλόγους και τους κατασκευαστές στην Ιρλανδία, αλλά πάντα και παντού εμφανίζονται "μαθητευόμενοι μάγοι", που "μαθαίνουν στου κασίδη το κεφάλι" ...


Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια