Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για τις συντάξεις

stevepb / pixabay

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανέκαθεν δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι η οικονομία δεν εξελίσσεται ανεξάρτητα από την ασφάλιση, και διατείνονται πως «αν πάει καλά η οικονομία, τότε θα δίνουμε καλές συντάξεις με το ισχύον σύστημα». Πώς όμως να πάει μπροστά η οικονομία με τέτοιες εισφορές και με τέτοια έλλειψη αξιοπιστίας; Αυτό που γίνεται κατά κόρον μέχρι τώρα είναι να στοχοποιούνται από το κράτος όσοι έχουν δώσει περισσότερες εισφορές και έχουν δουλέψει περισσότερο. Οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας δεν είναι παρά ένας τιμωρητικός φόρος στην εργασία, για να πείθονται οι εργαζόμενοι ότι δεν συμφέρει να δουλεύουν πολύ.  

Από: capital.gr - Stirlitz

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στα οικονομικά για να αντιληφθεί ότι το σημερινό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα που ισχύει στην πατρίδα μας είναι μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Αν δεν μειωθούν οι συντάξεις κάποια στιγμή, θα διαιωνίζεται η αδικία μεταξύ όσων πρόλαβαν να βγουν σε σύνταξη με ευνοϊκούς όρους (και να πάρουν και παχυλά εφάπαξ) και όλων των υπολοίπων που απλώς στάθηκαν άτυχοι. Η εφαρμογή κοινών κανόνων στις συντάξεις αποτελεί πράξη δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών και αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Δεν έχουμε πλέον άλλη επιλογή από το να βάλουμε την παραγωγή πριν από την κατανάλωση, και την οικονομία πριν από τις συντάξεις. 

Θεωρώ πως επιβάλλεται να δούμε τις συντάξεις από τη σκοπιά των νέων και όχι από τη σκοπιά των συνταξιούχων. Να μη σκεφτόμαστε πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις, αλλά πώς θα δημιουργηθούν νέες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές που θα καταστήσουν με τη σειρά τους βιώσιμο και το ασφαλιστικό σύστημα. 

Ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώνει λιγότερες εισφορές και τα χρήματά του να πηγαίνουν σε ατομικό λογαριασμό, στη βάση ενός πλήρως ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος. Θα πρέπει ήδη από τον πρώτο χρόνο να γνωρίζει ότι θα αθροίζονται και θα αποδίδουν τα ποσά που πλήρωσε, και ότι ένα μεγάλο τμήμα των εισφορών του θα γίνονται επενδύσεις τροφοδοτώντας την ανάπτυξη. Αυτό που οφείλει να κάνει μια σοβαρή κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει στους Έλληνες την απαιτούμενη ηρεμία για να προγραμματίζουν τη ζωή τους, διότι αυτός είναι σε τελική ανάλυση ο λόγος ύπαρξης των συντάξεων.


από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια