Πόσα χάνουμε και ποιος τα πληρώνει…

Θα έρθει και αυτή η ώρα. Για το ποιος θα πληρώσει, τελικά, το μάρμαρο της πανδημίας. Την ψελλίζουν στην κυβέρνηση,  αλλά στα πολύ κλειστά γραφεία.   

Από: capital.gr - Του Γιώργου Κράλογλου 

Γιατί δεν είναι μόνο τα 2,3 δισ. για το μερικό lockdown του περασμένου Σαββάτου.  Αυτά που γίνονται 3,3 δισ.,  από το αυριανό Σάββατο, του νέου lockdown,  μέχρι το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου...

Είναι και η ύφεση που δεν έχει μετρηθεί επίσημα. Η ύφεση του 2020, που όπως και να τη μετρήσεις και όπως και να τη ζυγίσεις δεν βγαίνει σε μονοψήφιο νούμερο.

Να είμαστε ευτυχείς να μας κάτσει στα 20 δισ. (με υπολογισμό προς 10% στο φετινό ΑΕΠ). Όχι γιατί είναι λίγα και αυτά, αλλά γιατί ορισμένοι (στα υπουργεία της πλατείας Συντάγματος) τη βρίσκουν ακόμη πιο βαριά, αν υπολογίσουν και το πάγωμα πληρωμών στο κράτος. Πάγωμα που τους έχει ξαφνιάσει. 

Ας μείνουμε όμως,  εκτός από τα βέβαια 3,3 δισ. που πληρώνει ο κορβανάς,  στο 10% για τη φετινή ζημιά στο ΑΕΠ.  Στο διψήφιο νούμερο και στην ουσία του που ασφαλώς και είναι το ότι κανείς άλλος δεν θα το καλύψει τελικά εκτός από εμάς. Και αυτό θα γίνει με χάσιμο περιουσίας και με οριστική ανεργία.  

Και εφόσον τα πράγματα ούτως έχουν… που ούτως έχουν…, ας ετοιμαζόμαστε από τώρα για κάπου 25 δισ. που θα στοιχήσει (τελικά) το μάρμαρο της πανδημίας μόνο για το 2020.  Τα 20 δισ. από την ύφεση. Και τα 5 δισ. (συνολικά) από το κόστος των μέτρων για την πανδημία.  

Αν αυτό, τώρα θέλεις να το αποδώσεις και ρωμαίικα... (και όχι απλά να το αναλύσεις στον πίνακα),  σημαίνει πως οι (όντως αστραπιαίες) αντιδράσεις της κυβέρνησης, να γιατρέψει τα καινούργια νοσήματα της οικονομίας από την πανδημία, μπαίνουν από τη μία τσέπη,  ως επιδόματα και "χαρίσματα" και από την άλλη επιστρέφουν στον κορβανά,  ως χαράτσια. 

Το γιατί και το πώς το ξέρουμε όλοι.  Και δεν καμουφλάρεται όπως και αν παρουσιάσεις τους ετήσιους προϋπολογισμούς. Θα το δούμε στο τέλος Νοεμβρίου με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2021. Όσο "ξυρισμένος" και αν επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, δεν θα είναι αγνώριστος. 

Τα χαράτσια θα παραμένουν στην ίδια οθωμανική φιλοσοφία που ξέρουμε για δεκαετίες. Θα μας μπερδεύουν, με τις κάποιες μειώσεις, αλλά το καλούπι δεν θα αλλάζει. 

Θα δουλεύεις για να πληρώνεις το κράτος. Το κέρδος θα είναι να απολαμβάνεις περιβάλλον σοβιετίας... Και τη συμπόνια του κράτους-πατερούλη, αν υπάρχουν νεκροί, πολλοί νεκροί, σε πανδημίες και μεγάλες φυσικές καταστροφές. 

Θα σε κάνουν να συνεχίζεις να σκέφτεσαι γιατί να μην τα παρατήσεις. Και αφού δεν σου πηγαίνει η μετανάστευση, να ενταχθείς σε μια από τις τόσες λίστες επιδομάτων,  περιορίζοντας προσωρινά ελαφρώς τις δαπάνες σου.

Προσωρινά γιατί όταν ανοίξουν οι καφενέδες (οι κλειστοί λόγω πανδημίας) θα επιστρέψεις στον φραπέ. Και ίσως στο μαύρο μεροκάματο,  για συμπλήρωμα. 

Στο κάτω-κάτω η μαύρη οικονομία μπορεί έχει την υποχώρησή της (στα αστικά κέντρα μόνο) αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα δούμε καθίζηση.  Όλα καλά παραμένουν. 

Αν είσαι αγρότης, τα ίδια τα χαράτσια σε οδηγούν να αποφύγεις φόρους και εισφορές με μεγάλη μαεστρία... Νοικιάζεις,  στη μαύρη οικονομία,  τα χωράφια και εισπράττεις λάδια, φρούτα και λαχανικά που θα τα επιστρέφεις στη μαύρη αγορά.  

Δεν θα πληρώνεις όμως το κράτος,  να διορίζει τον ένα προς πέντε ψήφους... Οι μετανάστες και ειδικά οι αδήλωτοι είναι μια χαρά "ενοικιαστές" μεσάζοντες σε άλλους μετανάστες οργανωμένους στη μαύρη οικονομία της χώρας. 

Αν είσαι επιχειρηματίας θα συνεχίσεις να "βλαστημάς" για τα κέρδη σου αφού το κράτος βάζει "όρια ιδιοκτησίας", πάνω από τα οποία σου γίνεται αναγκαστικός συνεταίρος. Οπότε μεταναστεύεις στα διπλανά Βαλκάνια,  γλιτώνεις φόρους και κάνεις εξαγωγές στην Ελλάδα ή πας στο λουκέτο. Και τότε δεν αποκλείεται να σε προσέξουν...

Κερδισμένοι είμαστε και την υγειά μας να έχουμε, μόνο από την πλειοδοσία στο ύψος και στο είδος της επιδοματικής πολιτικής μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ,  μιας και επί ΣΥΡΙΖΑ τα επιδόματα σε είδος ήταν λιγότερα και σε ύψος δεν πέρασαν τα 550 ευρώ, αλλά με τη Ν.Δ. έπιασαν τα 800 ευρώ και σε είδος η προσθήκη 400 ευρώ,  για μακροχρόνια άνεργους. Θα τα ξαναπούμε όμως όταν έλθει και ο τελικός λογαριασμός. Και όταν διαβάσουμε ποσό και παραλήπτη...


από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια