Επιστολή-κόλαφος για τη χρήση δακρυγόνων από την ΕΛ.ΑΣ και τη συμβολή τους στη διάδοση του κορονοϊού


Την επικινδυνότητα της χρήσης των δακρυγόνων εν γένει, αλλά και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας τονίζει σε επιστολή της η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και με αφορμή την αστυνομική βία στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Ως επιστημονικός φορέας του οποίου τα μέλη -αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι κι άλλων ειδικοτήτων γιατροί και λειτουργοί υγείας- πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας covid 19, θα θέλαμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο το αγαθό της δημόσιας υγείας» αναφέρουν στην επιστολή τους και με αφορμή τα τεκταινόμενα της αστυνομίας στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, αναφέρονται γενικά στη χρήση δακρυγόνων, τονίζοντας την επικινδυνότητα της ουσίας CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) που περιέχεται στα δακρυγόνα και η οποία ανάγκασε τον ΟΗΕ, λόγω της χρήσης της στον πόλεμο του Βιετνάμ, να καταλήξει στην απαγόρευσή της.

Επιστολή σχετικά με την επικινδυνότητα των δακρυγόνων η χρήση των οποίων συμβάλλει στη διάδοση του covid, έστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α).

«Ως επιστημονικός φορέας του οποίου τα μέλη -αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι κι άλλων ειδικοτήτων γιατροί και λειτουργοί υγείας- πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας covid 19, θα θέλαμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο το αγαθό της δημόσιας υγείας» αναφέρουν στην επιστολή τους και με αφορμή τα τεκταινόμενα της αστυνομίας στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Δεδομένου ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων σιέλου ή βλέννας, η χρήση δακρυγόνων με τον βήχα, τα δάκρυα, την παραγωγή σιέλου και την εκροή βλέννας που προκαλεί, πολλαπλασιάζει τη μετάδοσή του ιού.

Παράλληλα, οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα δακρυγόνα, ερεθίζουν τη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, η οποία ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιστέκεται στη μόλυνση. Επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ερεθισμό και βλάβες στους πνεύμονες μετά από έκθεση σε υψηλές ποσότητες δακρυγόνων, υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η πνευμονία ενώ έχουν αναφερθεί και αποβολές εμβρύων. Είναι εξάλλου γνωστό πως τα δακρυγόνα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως το άσθμα».

Διαβάστε την συνέχεια στο thepressproject

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια