Σπαταλώντας με συνεχή λάθη το κεφάλαιο που οι ΕΔ δημιούργησαν το καλοκαίρι

Γράφει ο Σπύρος Λίτινας 
 
Αναρωτιέμαι ποια είναι η εικόνα την οποία εκπέμπουμε στο εξωτερικό όταν πρόσωπα με θεσμικές ιδιότητες προβαίνουν σε δηλώσεις σε άτοπο και άστοχο timing, σύμφωνα με τις οποίες «Δεν είναι κύρια προτεραιότητα της Ελλάδας τα ενεργειακά κοιτάσματα» την στιγμή κατά την οποία η Τουρκία εκδηλώνει την παράνομη βούλησή της να εκμεταλλευτεί αυτά τα κοιτάσματα.
 
Ναι μεν η πράσινη ανάπτυξη είναι μια σωστή πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά όπως πολύ σωστά τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του – η οποία θα έπρεπε να αποτελεί «ευαγγέλιο» για τους πολιτικούς μας – ο Κύριος Ηλίας Κονοφάγος η πράσινη ανάπτυξη δεν έχει σταθερή ενεργειακή απόδοση. Απαραίτητα το φυσικό αέριο θα πρέπει να συμπληρώνει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας. Συνεπώς και σε κάθε περίπτωση έχουμε ανάγκη το φυσικό αέριο. Έχουμε, όμως, ενεργειακή στρατηγική για την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων και το κυριότερο εκδηλώνουμε την βούλησή μας να την υπερασπιστούμε επιχειρησιακά; Θα έρθει άραγε η Τοτάλ για έρευνες στην Κρήτη και το κυριότερο θέλουμε να έρθει ή μήπως κάποιοι τρέμουν στην ιδέα;  
 
Εν τέλει ή θα εκμεταλλευτούμε τα όποια κοιτάσματα μας αναλογούν ή αν δεν θέλουμε να τα εκμεταλλευτούμε, κάποιος άλλος θα τα εκμεταλλευτεί στην θέση μας και εμείς θα συνεχίσουμε να εισάγουμε φυσικό αέριο από το εξωτερικό λες και έχουμε λεφτά για πέταμα μιλώντας παράλληλα για πράσινη ανάπτυξη, που εύχομαι να μην υλοποιηθεί από γερμανικές εταιρίες, ειδικά προτού καταβληθούν οι αποζημιώσεις που μας οφείλουν από την κατοχή για όλες τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γερμανοί.  
 
Αυτός ο άλλος με τον μέχρι τώρα βηματισμό μας, θα είναι οι Τούρκοι και τότε αλήθεια ο φόβος μήπως η περιοχή γίνει σαν τον κόλπο του Μεξικού δεν θα υφίσταται;  
 
Επιπροσθέτως πώς αλήθεια αυτές οι δηλώσεις, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις για τις κόκκινες γραμμές των 6 ν.μ βαραίνουν στη συνείδηση ενός δικαστή διεθνούς δικαστηρίου ή των ‘’εταίρων και συμμάχων μας‘’, το έχουμε σκεφτεί; Δεν λέω , είναι πολλά και μεγάλα τα συμφέροντα στην Τουρκία αλλά αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε και το κυριότερο αυτά που λέμε, τι εικόνα δίνουν για εμάς προς τα έξω;  
 
Ένα δεύτερο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι η πρωτοβουλία για την δημιουργία ΑΟΖ ανήκει κατά κύριο λόγο στα κράτη της λατινικής Αμερικής που ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουν τους αλιείς τους και τα αλιεύματά τους.  
 
Πρωτοβουλία την οποία έσπευσαν να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Επιπρόσθετα μέσα στην ΑΟΖ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας τεχνητών νήσων με περιορισμένα ,όμως, δικαιώματα κατά το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει στον Μαρμαρά να δημιουργεί τεχνητά νησιά. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι δε θα προχωρήσει και αλλού; Μετά, εκτός από τα τεχνητά νησιά υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης πλωτών αιολικών πάρκων μέσα στην ΑΟΖ, πρωτοβουλία που εντάσσεται και αυτή στην πράσινη ανάπτυξη. Ήδη κάποιες χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν αρχίσει να στήνουν μεγάλα πλωτά αιολικά πάρκα. Συνεπώς εκτός από την υφαλοκρηπίδα και τα κοιτάσματα υπάρχει και ΑΟΖ με όλα τα παρελκόμενά της δηλαδή, αλιεύματα, τεχνητά νησιά, αιολικά πάρκα και πράσινη ανάπτυξη. 
 
Λυπάμαι πολύ για την νομική επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, τις δηλώσεις που την συνοδεύουν και το σπατάλημα του πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου που σωρεύθηκε από την ορθή επιχειρησιακή στάση των ενόπλων δυνάμεων τον Ιούλιο. Αν ο πρωθυπουργός έχει κάποιον κρυφό άσσο στο μανίκι του καλά θα κάνει να τον βγάλει γρήγορα πριν οι Τούρκοι βγάλουν το γεωτρύπανο. Διότι καλά είναι τα λατινικά αποφθέγματα αλλά πάνω απ ‘ όλα υπάρχει ένα ελληνικό που λέει ‘’συν Αθηνά και χείρα κίνει’’.
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια