Ο Ερντογάν προωθεί τα πιόνια του στη σκακιέρα του Καυκάσου

Ο στρατός του πήγε για να μείνει…


O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη στο Μπακού την Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παραβρεθεί στους εορτασμούς για τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, είχε συνομιλίες με τον Ilham Aliev, σχετικά με το ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde:

Η Άγκυρα σκοπεύει να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, ακόμη και αν ο ρόλος της παραμένει ασαφής, υπό την επιφύλαξη της καλής θέλησης της Ρωσίας.

Ωστόσο, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου, δεν αναφέρει τίποτα για το ρόλο της Τουρκίας στη νέα περιφερειακή διαμόρφωση. Η Μόσχα, η Άγκυρα και το Μπακού έχουν κοινό συμφέρον, να αποκλείσουν την ομάδα του Μινσκ, υπό την προεδρία ιδίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

«Στο Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία δεν θεωρείται έντιμος διαμεσολαβητής», αναφέρει ο Mitat Celikpala, καθηγητής στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του Μπακού και της Άγκυρας, η υποστήριξη του Παρισιού στην αρμενική υπόθεση και η ψηφοφορία στη Γερουσία, υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έθεσε τη γαλλική διπλωματία εκτός.

«Η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο Mitat Celikpala, προσθέτοντας, ότι «η ύπαρξη ειδικού καθεστώτος για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πλέον δεν υφίσταται».

Για τον Bayram Balci, ειδικό στην Κεντρική Ασία, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη, η ολοκλήρωση του έργου του διαδρόμου, που θα ενώνει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν, «θα δώσει στην Τουρκία μια εδαφική συνέχεια, μια διαδρομή προς την Κασπία Θάλασσα και πέρα ​​από αυτή», συνδέοντας την Κωνσταντινούπολη με το Kashgar, και την κινεζική Xinjiang, με ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προοπτικές για ολόκληρη την περιοχή.

Le Monde, Ankara avance ses pions sur l’échiquier caucasien

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια