Τα καλλυντικά στην αρχαία Ελλάδα – Δρ. Χρήστος Γ. Μαλτέζος


Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με την ΕΔΑΒυΤ, παρουσιάζουν σειρά διαδικτυακών ομιλιών σεβόμενες τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.


Πρώτη ομιλία: "ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ".
Εισηγητής: Δρ. ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΜΑΛΤΕΖΟΣ, Χημικός, Αξιολογητής Συστημάτων Ποιοτικής Διαχείρισης.
Η ομιλία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Τα καλλυντικά, όπως αρώματα και βαφές καλλωπισμού, έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στις ποικίλες εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Στις αρχαίες πηγές γίνεται αναφορά σε σχετικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα στον Όμηρο, στον Αρχίλοχο, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο και τον Ανακρέοντα.
Aρχαιομετρικές μελέτες μας πληροφορούν ότι τα καλλυντικά χρησιμοποιήθηκαν στην Ελληνική αρχαιότητα όχι μόνο για αισθητικούς σκοπούς, αλλά και για θρησκευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς και έπαιζαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια τελετών αγώνων, εορτών και τελετών ταφής.
Τα είδη των αρχαίων καλλυντικών ήταν αλοιφές, κρέμες, έλαια, θυμιάματα, βαφές προσώπου και μαλλιών, ανθόνερα, πούδρες, που αποτελούνταν από ορυκτά και εκχυλίσματα από φυτά, βότανα, ρίζες, φρούτα, σπόρους. Επίσης, από ρητίνες δένδρων και προϊόντα ζωικής προέλευσης. Οι πρώτες ύλες και τα έτοιμα καλλυντικά ήταν κυρίως Ελληνικής προέλευσης ενώ κάποια εισάγονταν και από την Ανατολή. Κάποιες συνταγές παρασκευής καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, έχουν διασωθεί από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς όπως ο Θεόφραστος, ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης.

από youtube

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια