Διατροφή και μνήμη


Είναι γνωστό πως οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται στενά με την υγεία και τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η σύνδεση αυτή δεν αφορά μόνο τη σωματική αλλά και την πνευματική απόδοση, καθώς η πρόσληψη ορισμένων συστατικών μπορεί να ενισχύσει τις νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Ας δούμε, λοιπόν, ποια τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ενισχύοντας τη μνήμη.

Αρχικά, σημαντικός παράγοντας είναι η επαρκής ενυδάτωση, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι ακόμη και ήπιου βαθμού αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βασικό «καύσιμο» του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, η οποία συμμετέχει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Συνεπώς, η κατανάλωση υδατανθράκων τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με την απαραίτητη γλυκόζη εξασφαλίζοντας έτσι την καλή απόδοσή του. Μάλιστα, η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων από πηγές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης, οδηγεί σε βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης και συνεπώς καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της στο αίμα και της παροχής της στον εγκέφαλο.

Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες σιδήρου, καθώς η εμφάνιση σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και αδυναμία συγκέντρωσης, επηρεάζοντας αρνητικά και τη μνήμη. Επιπλέον, ευεργετική φαίνεται να είναι η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών συστατικών, που έχουν συσχετισθεί από μελέτες με βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και ενίσχυση της μνήμης.

Τέλος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που περιέχονται στο κρέας και τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, μεταξύ των οποίων και η σύνθεση νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

από neadiatrofis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια