Το ιστολόγιο σας έχει προειδοποιήσει έγκαιρα πως ο "πιο αδύναμος κρίκος" στο παραμύθι που λέγεται ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η τεχνολογία των σημερινών μπαταριών κι η διαδικασία της φόρτισης. Αλλά επειδή η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ψάχνει εναγωνίως τρόπο ν' ανταποκριθεί στις όλο και χαμηλότερες εκπομπές CO2, που απαιτεί η ΕΕ, δήθεν για "να σώσει τον πλανήτη", οι κυβερνήσεις τρέχουν να επιδοτήσουν τα περιορισμένων δυνατοτήτων σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Πριν από μερικά χρόνια είχα οδηγήσει ένα Ιταλικής κατασκευής ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πρώτης γενιάς, με μπαταρίες μολύβδου. Πήγαινε καταπληκτικά στην κατηφόρα, αλλά στην ανηφόρα ήταν "ελάτε να σπρώξουμε". Απελπισία! Τον προηγούμενο μήνα οδήγησα ένα απ' τα τελευταίας γενιάς Γερμανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η οδηγική συμπεριφορά δεν διέφερε από ένα συμβατικό. Τα περί "αθόρυβης" λειτουργίας δεν επαληθεύτηκαν. Η διαφορά τιμής του με πλούσιο εξοπλισμό ηλεκτρικού από την αντίστοιχα πλούσια έκδοση του συμβατικού μοντέλου είναι πολύ μεγάλη, κάπου 29 χιλ. το ηλεκτρικό μετά από όλες τις επιδοτήσεις με κάπου 17 χιλ. το ίδιο ως συμβατικό.
Είχε κι αυτό κόφτη ταχύτητας στα 150 χλμ/ώρα, για να μην αυξάνεται υπερβολικά η κατανάλωση. Ωστόσο, με το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους στα 130, το 150 δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Οπότε ο μόνος λόγος για να προτιμήσει κανείς την ηλεκτρική έκδοση είναι το αν μπορεί να δικαιολογήσει ως έξοδο το κόστος αγοράς, αν το όχημα δεν χρειάζεται τη νύχτα και μπορεί να φορτίζει όλη νύχτα, αν κάνει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά σε διαδρομές που δεν ξεπερνούν την πραγματική αυτονομία του οχήματος, κι αν το κόστος φόρτισης είναι συμφέρον.
Για το τελευταίο πάντως μην είστε και πολύ σίγουροι πως ισχύουν όσα λέγονται και διαφημίζονται, περί δήθεν χαμηλού κόστους χρήσης ανά χιλιόμετρο! Στα σημερινά ...
Και κάπως έτσι έφθασε η κατάσταση στη Γερμανία, εκεί όπου η αγορά είναι πολύ πιο προχωρημένη απ' την Ελλάδα, ώστε μια εταιρεία να πάρει λογαριασμό άνω των χιλίων (1.000) ευρώ για μια (1) ώρα φόρτισης (και 48 ώρες παρκάρισμα)! Την εξωφρενική πληροφορία μετέδωσε προ λίγων ημερών η Handelsblatt, για τους "άπιστους Θωμάδες" το ρεπορτάζ έχει και το όνομα της παθούσας εταιρείας. Στο ρεπορτάζ πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν εγκεφαλικά που έπαθαν όσοι είδαν το λογαριασμό! Κατά τα λοιπά, οι λογαριασμοί στη Μύκονο τους ενοχλούν!
Ήδη αναπτύσσονται σημεία φόρτισης και στην Ελλάδα από διάφορες εταιρείες, αλλά κι αυτή η αγορά είναι ακόμα εντελώς ανώριμη κι αρρύθμιστη και μην περιμένετε να το καταλάβει αυτό μια κυβέρνηση "αρίστων". Όπως έχω επισημάνει απ' την 1η ανάρτηση του 2020, η ισχύς του φορτιστή παίζει μεγάλο ρόλο και ήδη στην αγορά βλέπουμε δημόσια σημεία φόρτισης με ισχύ από ...4kW (άντε γεια!) μέχρι τους ταχυφορτιστές της Tesla, (με ισχύ 135kW;), που αναμένονται εντός του 2021. Η μεγάλη ισχύς προκύπτει από μέση τάση και πολύ υψηλή ένταση ρεύματος κι έχουν εμφανιστεί και ταχυφορτιστές με 350kW, αλλά πόσο θα χρεώνουν οι ταχυφορτιστές; Και πόσοι θα τοποθετηθούν; Και πόσο θ' αντέχουν οι μπαταρίες στο "βομβαρδισμό" με πάνω από 200 αμπέρ;
Πλέον το ερώτημα δεν θα είναι μόνο πού μπορεί να φορτίσει κανείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να κάνει ένα ταξίδι, αλλά και πόσο θα κοστίζει αυτή η φόρτιση. Θα πληρώνει κανείς με τιμή ανά κιλοβατώρα, θα πληρώνει με το λεπτό δέσμευσης του φορτιστή, πώς ακριβώς θα πληρώνει; Θα πληρώνει στον ένα σταθμό φόρτισης με ένα τρόπο και στον επόμενο με κάποιο άλλο τρόπο; Μέχρι να στρώσουν τα πράγματα, θα περάσουν 1-2 χρόνια (και βλέπουμε). Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε όσο μπορούμε το συμβατικό μας αυτοκίνητο, η ώρα για τα ηλεκτρικά δεν ήρθε ακόμα για τους πολλούς! Όσα κι αν τάζουν Υπουργοί-Πινόκιο ...
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.