Κίνδυνος να αφανιστεί το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων αν δεν ανοίξουν τα καταστήματα


Η ισχυρή δημόσια παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υπέρ των θέσεων του εμπορικού κόσμου της χώρας συνεχίστηκε την Τετάρτη, με συνέντευξη τύπου την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και οι δύο καταξιωμένοι επιστήμονες, καθηγητές κ.κ. Κ. Σιούτας και Δ. Σαρηγιάννης, με συμμετοχή άνω των 40 δημοσιογράφων.

Ο Σ. Καφούνης στην αρχική του τοποθέτηση ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους, στα σουπερμάρκετ και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι το λιανεμπόριο σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και ότι είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, ενώ με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει αποδείξει τη σοβαρότητά του τηρώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο εμπορικός κόσμος αναμένει με τεράστια αγωνία την επικείμενη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι θα προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία με αυστηρά μέτρα προστασίας και με ορίζοντα συνεχούς λειτουργίας, αποφεύγοντας ένα ακόμη lock down.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα σοκαριστικά οικονομικά στοιχεία του ενεαμήνου του 2020, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αναφέρονται σε τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου. Σημείωσε ότι αν σε αυτό προστεθεί η ασύλληπτη ζημιά της εορταστικής περιόδου και χαθεί και η εκπτωτική περίοδος, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Ανέφερε όμως ότι εάν η αγορά επαναλειτουργήσει άμεσα και στηριχθούν στοχευμένα οι έχοντες πραγματική ανάγκη, τότε είναι εφικτό να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με επιτυχία και σε αυτό στοχεύουν όλες οι παρεμβάσεις μας.

Ο Πρόεδρος έκλεισε με την απαίτηση ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών να συμμετέχει ισότιμα στο τραπέζι των προτάσεων και όχι των αποφάσεων, οι οποίες εν τέλει ανήκουν στην κυβέρνηση, οι οποία έχει την ευθύνη. Άλλωστε με τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση του, έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει σε ένα γόνιμο διάλογο προς όφελος οικονομίας και κοινωνίας.

Στην τοποθέτησή τους οι τρεις αξιόλογοι ειδικοί επιστήμονες, αναφέρθηκαν στην πραγματική κατάσταση της υγειονομικής κρίσης, στην προσοχή και στη σοβαρότητα που απαιτεί κάθε απόφαση, ενώ για πρώτη φορά δόθηκαν πολύτιμοι επιστημονικοί δείκτες, όπως ότι το click away συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση και το click in shop 5%, αποδεικνύοντας ότι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια