Εμβόλια κορωνοϊού: Στο «σκοτάδι» η ΕΕ - Η AstraZeneca «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό

Εμβόλια κορωνοϊού: Στο «σκοτάδι» η ΕΕ - Η AstraZeneca «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Astrazeneca, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για την Covid-19. Αφού προηγήθηκε ένα θρίλερ για το εάν τελικά η φαρμακοβιομηχανία προσέλθει στη συνάντηση με την Κομισιόν, τελικά το ραντεβού έγινε, χωρίς όμως να προκύψει κάτι σημαντικό.

Η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου, σε ανάρτησή της στο Twitter, αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων με τον CEO της εταιρείας ήταν σε εποικοδομητικό τόνο, αναφορικά με «τις παραδόσεις των εμβολίων, έπειτα από την έγκρισή τους. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και σταθερή στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο. Τα εμβόλια πρέπει να παραδοθούν στους Ευρωπαίους πολίτες. Λυπούμαστε για τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με τη πρόγραμμα παραδόσεων και απαιτούμε σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την γρήγορη παράδοσης της ποσότητας των εμβολίων που παραγγείλαμε για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Θα εργαστούμε με την εταιρεία προκειμένου να βρούμε λύσεις και να παραδώσουμε τα εμβόλια γρήγορα στους Ευρωπαίους πολίτες».

Στο 75% η μείωση στις παραδόσεις - Στον «αέρα» το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.

Το παραπάνω πρακτικά «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς, αφού η ένωση είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο και είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση του.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ενωσης σημείωσε μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» όσον αφορά το τι θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο.

Κύριο σημείο πίεσης της ευρωπαικης επιτροπής στην εταιρεία είναι το αίτημα, τα δύο βρετανικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν προς το παρόν εμβόλια μόνο να για το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρχίσουν να τροφοδοτούν με εμβόλια και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι η σύμβαση όπως είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ των δύο μερών, προβλέπει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται πως η Ευρώπη προσπαθεί να αποσπάσει την συναίνεση της Astrazeneca προκειμένου η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί καθώς τονίζει ότι ήδη με τις χθεσινές συνεντεύξεις του επικεφαλής της εταιρείες και όχι μόνο, παραβιάζονται οι όροι εμπιστευτικότητας της σύβασης.

Σε κάθε περίπτωση επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον μηχανισμό διαφάνειας , ο οποίος θα απαιτεί την κάθε εταιρεία η οποία παράγει εμβόλια για τον κορωνοιό εντός της ΕΕ να ενημερώνει για τυχόν προθέσεις εξαγωγών.

Όσον αφορά τον μηχανισμό διαφάνειας, με αυτό να μην έχει λεχθεί ανοικτά αλλά να αποτελεί περισσότερο υπόνοια, αυτός θα συνεπάγεται την δυνατότητα οι αρμόδιες αρχές να μπλοκάρουν τυχόν εξαγωγές εφόσον κριθεί ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια προμήθειας εμβολίων της ΕΕ.

Σκληρή επίθεση Κομισιόν σε AstraZeneca

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα γνωμοδοτήσει την Παρασκευή για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

newpost.gr

από istioforosnews.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια