Λάζ. Μαλούτας: «Άδικη»,  η περικοπή πόρων του Πράσινου Ταμείου-Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

Λάζ. Μαλούτας: «Άδικη»,  η περικοπή πόρων του Πράσινου Ταμείου-Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

«Άδικη και  εσπευσμένη», χαρακτηρίζει ο  Δήμαρχος Κοζάνης,  Λάζαρος Μαλούτας , σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, την απόφαση του απελθόντος  Υπουργού  Περιβάλλοντος και  Ενέργειας,   Κωστή  Χατζηδάκη, σχετικά  με την αλλαγή στην  κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από το 6% στο 1%.

Η πρόσφατη Υπουργική απόφαση,  περικόπτει δραστικά  τους πόρους του Πράσινου ταμείου που προορίζονται για την απολιγνιτοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι οι πόροι  που θα δίνονταν συνολικά ετησίως  για την στήριξη και την οικονομική διαφοροποίηση των περιοχών στην  Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, μειώνονται από τα 24 εκατομμύρια ευρώ , στο ποσό των  4 εκατ. ευρώ.

«Με την απόφαση αυτή, θα εκμηδενιστούν οι  ήδη λιγοστοί πόροι του Πράσινου ταμείου, ενώ  λόγω απολιγνιτοποίησης και της μειωμένης  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη, υπάρχει και μείωση των πόρων του τοπικού πόρου ανάπτυξης» , υπογραμμίζει χαρακτηριστικά  ο κ. Μαλούτας, κάνοντας  λόγο για «μεγάλο χτύπημα της περιοχής και των ενεργειακών δήμων» και για «απουσία  χρηματοδοτικών πηγών» στο μεταβατικό πρόγραμμα που αναφέρεται στο master plan , κατά την πρώτη φάση της μετάβασης,  στην μεταλιγνιτική περίοδο.

Ως  πρώτη  αντίδραση,  στις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την δραστική περικοπή των πόρων του Πράσινου ταμείου, ο Δήμαρχος Κοζάνης έκανε γνωστό ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Σάββατο, -στις 11 το πρωί  στην Πτολεμαϊδα- το διοικητικό συμβούλιο του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων , προκειμένου να προσδιορίσει  τις επόμενες ενέργειες του , καθώς  και να προχωρήσει σε συντονισμό με τον Περιφερειάρχη  και με άλλους συλλόγους και τοπικούς φορείς.

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης  Μαυρίδης  

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια