Οι Έλληνες πτυχιούχοι ''εμπόρευμα'' με πιστοποίηση!


Του Γιώργου Μαργαρίτη

Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας, γνωστή στους πανεπιστημιακούς χώρους ως ΜΟΔΙΠ, θα μπορούσε να περιγραφεί ως μηχανισμός που αναλαμβάνει και πιστοποιεί την τυποποίηση των διδασκόμενων μαθημάτων σε τρόπο ώστε αυτά να μπορούν να βγουν στην αγορά με αιτιολογημένη την "αξία" τους. Με πιο απλά λόγια εμπορευματοποιεί την παρεχόμενη γνώση σε τρόπο που αυτή να μπορεί να πουληθεί. Δεν είναι κάτι το καινοφανές, από καιρό η ίδια διαδικασία συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η ΜΟΔΙΠ επίσης πιστοποιεί την εκάστοτε αξία του πτυχίου με το οποίο ο φοιτητής και η φοιτήτρια θα μεταπωλήσουν την γνώση πάνω στην οποία επένδυσαν στην ίδια και την αυτή αγορά: στις επιχειρήσεις ή στους ποικιλώνυμους εργοδότες. Για να συμβεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο η ΜΟΔΙΠ έχει κατοχυρώσει ένα σύστημα αποτίμησης των παρεχόμενων γνώσεων το οποίο τροφοδοτεί το γνωστό παράρτημα του πτυχίου, όπου αναλύονται γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Με τον τρόπο αυτό ο εργοδότης γνωρίζει –υποτίθεται– το τι ακριβώς "αγοράζει".

Το όλο σχήμα θυμίζει εκείνο το παράρτημα που συνοδεύει υποχρεωτικά τα τυποποιημένα, "βιομηχανικά" τρόφιμα και το οποίο ενημερώνει τον καταναλωτή για το εάν το καταναλώσιμο περιέχει ή μη γλουτένη, ζάχαρη ή γλυκόζη, λίπος φυσικό ή ζωϊκό. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί θεωρητικά να αποφύγει όλα εκείνα τα επικίνδυνα συστατικά που, μαζί με τον COVID-19, απειλούν και υποσκάπτουν την υγεία του. Ανάλογη προστασία διασφαλίζεται δια του "παραρτήματος" του πτυχίου και στον εργοδότη ο οποίος εύλογα θέλει να προστατεύσει την επιχείρησή του από "ιούς".

Η συνέχεια εδώ SLpress

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια