Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Αντιδράσεις για την περικοπή του Πράσινου Ταμείου – Αίτημα συνάντησης  με τον Κ. Σκρέκα 

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Αντιδράσεις για την περικοπή του Πράσινου Ταμείου – Αίτημα συνάντησης  με τον Κ. Σκρέκα

Συνάντηση με το Νέο  Υπουργό  Ενέργειας και Περιβάλλοντος  Κώστα Σκρέκα, ζήτησε και επίσημα σήμερα Δευτέρα  11  Ιανουαρίου, το Δίκτυο  Ενεργειακών  Δήμων, καταθέτοντας πρόταση για  την διατήρηση του ποσοστού κατανομής των πόρων στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο μείωσε δραστικά  ο απελθών  Υπουργός  Κωστής  Χατζηδάκης, με Υπουργική απόφαση του, στα  τέλη του προηγούμενου μήνα.

Σε  συνεδρίαση της  διοίκησης του Δικτύου  Ενεργειακών  Δήμων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δήμο Εορδαίας  στην Πτολεμαϊδα, παρουσία των Δημάρχων  Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, Φλώρινας και με την διαδικτυακή συμμετοχή του  Δημάρχου  Μεγαλόπολης , αποτυπώθηκαν οι έντονες  αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης για την περικοπή των πόρων του Πράσινου ταμείου, από το  6% στο 1%,  στην  κατανομή των εσόδων που δίνονταν,  από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενή  εξέλιξη και μία άδικη και αιφνιδιαστική απόφαση στην περιοχή, η οποία διανύει ήδη την απολιγνιτοποίηση,  με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο  Πρόεδρος του   Δικτύου  Ενεργειακών  Δήμων και  Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης  Γιαννάκης.

Με  την περικοπή της πρόσφατης Υπουργικής  απόφασης  , οι  ήδη λιγοστοί πόροι του Πράσινου ταμείου εκτιμάται  ότι θα μειωθούν  από τα 24 στα 4 εκατομ. Ευρώ ετησίως συνολικά,  για την Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη , κάτι που ζητείται από το νέο Υπουργό να μην ισχύσει, γιατί  όπως  υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκης, «το  Πράσινο ταμείο είναι το μοναδικό ταμείο που αυτή την περίοδο μπορούν να αντληθούν  χρήματα για την απολιγνιτοποίηση, μέχρι να  ενεργοποιηθούν οι άλλοι  χρηματοδοτικοί  μηχανισμοί».

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης  Μαυρίδης

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια