Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία!


Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τόνυ Μπλίνκεν ως σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον έπαιξε τον κύριο ρόλο στην παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους απειλώντας τις χώρες που τον είχαν δεχθεί, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να τον παραδώσουν στην Τουρκία, μία πίεση που όπως ξέρουμε τελικά απέδωσε, εξαιτίας φυσικά και της υποχωρητικότητας της τότε ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα που φέρνει στην επιφάνεια το Pronews.gr από το 2001, ο Τόνι Μπλίνκεν παραδέχεται τον ρόλο του και τον ρόλο των ΗΠΑ στην υπόθεση προχωρώντας μάλιστα και σε σκληρούς χαρακτηρισμούς (σσ. τρομοκράτες) εναντίον του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Ουσιαστικά ο κ.Μπλίνκεν ήταν αυτός από τις ΗΠΑ που χειρίστηκε το θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος για λογαριασμό του προέδρου Κλίντον, καθώς ήταν ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Λευκού Οίκου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ της εποχής.

Ας δούμε τι αναφέρει ο κ.Μπλίνκεν στο CNN Turk το μακρινό 2001 λίγο καιρός μετά την παράδοση Οτσαλάν στην Τουρκία:

«Οι ΗΠΑ βοήθησαν από την αρχή την Τουρκία "ενθαρρύνοντας" της χώρες που τον περιέθαλπαν να εξασφαλίσουν ότι θα παραδοθεί στην δικαιοσύνη»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ανυπόμονες να εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο Οτσαλάν. Παρείχαμε κάθε είδους βοήθεια που απαιτείτο στην Τουρκία. Αλλά θέλαμε να έχει δημοκρατικά δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι. Η δίκη διεξήχθη ανοιχτά και δίκαια. Αυτός ήταν ο όρος του Κλίντον»

«Μετά τη φυλάκιση του Οτσαλάν, το τρομοκρατικό κίνημα του οποίου ηγείτο είναι πολύ αποδυναμωμένο, πρέπει να κάνετε πρόοδο στο πολίτικό μέτωπο».

Η εμπλοκή του κ.Μπλίνκεν στην υπόθεση Οτσαλάν, δείχνει ότι διατηρεί ιστορικά καλές σχέσεις με την Άγκυρα, κάτι που έχει οδηγήσει και συριακά ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στους Κούρδους να τον ονομάσουν ως τον πιο «φιλότουρκο» της διοίκησης Μπάιντεν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια