Σκρέκας: Με μοριοδότηση μέσω κριτηρίων το επόμενο «Εξοικονομώ»


Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των προτάσεων στο επόμενο “Εξοικονομώ” και θα εφαρμοστεί σύστημα μοριοδότησης ανάλογα με το εισόδημα, την ενεργειακή αναβάθμιση, την οικογενειακή κατάσταση κλπ.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, σε συνάντησή του με τον Βουλευτή Καρδίτσας κ. Γιώργο Κωτσό, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος, ο οποίος έθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα προβλήματα που προκύπτουν από το ισχύον σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων που κατατίθενται, το οποίο ουσιαστικά βασίζεται στο χρόνο υποβολής της πρότασης και μόνο .

Υπενθυμίζουμε πως το ζήτημα της χρονικής προτεραιότητας έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο σφάλμα της υφιστάμενης διαδικασίας υπαγωγής και έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των προβλημάτων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων στον τελευταίο κύκλο (& όχι μόνο) του “Εξοικονομώ”.

Ήδη το B2Green έχει καταγράψει την άποψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ελεγκτών το οποίο χαρακτηρίζει ως “Δομικό Σφάλμα” του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Επιπλέον, στο θέμα της χρονικής προτεραιότητας ως βασικό κριτήριο επιτυχούς υπαγωγής στο “Εξοικονομώ” κλήθηκε να πάρει επίσημη θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης, η οποία κατατέθηκε από τον Ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε την ενδιαφέρουσα πρόταση που παρουσιάστηκε στο B2Green και αφορά στην εφαρμογή ενός συστήματος μοριοδότησης με την απλή χρήση ενός αρχείου excel για την αξιολόγηση των αιτήσεων στα προγράμματα τύπου “Εξοικονομώ” με οικονομικά, κοινωνικά και ενεργειακά κριτήρια, η οποία μάλιστα κατατέθηκε και ως αναφορά στη Βουλή απευθυνόμενη στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια