Κοζάνη: Αντιδράσεις για περικοπή των πόρων του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την απολιγνιτοποίηση

Κοζάνη: Αντιδράσεις για περικοπή των πόρων του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την απολιγνιτοποίηση

Αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά προκαλεί στους αυτοδιοικητικούς των  ενεργειακούς Δήμους, η Υπουργική απόφαση μείωσης των κονδυλίων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μέσω του ποσοστού διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020, σε μόλις 1% από 6% που ήταν μέχρι και τέλος του έτους.

Η απόφαση ελήφθη και περιγράφεται σε σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 31/12/2020, που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Το  ποσοστό διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που κατευθυνόταν στις λιγνιτικές περιοχές, κατά τα προηγούμενα έτη είχε ως αποτέλεσμα  να εισέρχονται στο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ποσά της τάξης των 30 εκατομμυρίων, με μόλις 5 εκατ. ευρώ, να αποδίδονται για το 2020.

Για «κατάφωρα άδικη και αιφνιδιαστική απόφαση που εκμηδενίζει ουσιαστικά τους ήδη λιγοστούς πόρους προς το Πράσινο Ταμείο, κάνει λόγο ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, σε επιστολή που απέστειλε προς το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα. Ο Δήμαρχος Κοζάνης  υπογραμμίζει ακόμα ότι αυτά, «διατίθενται για την χρηματοδότηση δράσεων και την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που στόχο έχουν την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης ζητά την άμεση τροποποίηση της «άστοχης αυτής απόφασης που ζημιώνει κατάφωρα την περιοχή, αποστερώντας από αυτή πολύτιμους πόρους που έχει ανάγκη για τη χρηματοδότηση δράσεων». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή, την άμεση επαναφορά του ποσοστού κατανομής, την άμεση θεσμοθέτηση με νόμο και παγιοποίηση του ως άνω ποσοστού ως ετησίου εσόδου για το Πράσινο Ταμείο και την άμεση τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του «Ειδικού Τέλους Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Λιγνίτη» του Ν. 4533/2018. 

Αντίδραση από την αντιπολίτευση

Για εμπαιγμό των λιγνιτικών περιοχών του πρώην Υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, πριν την αποχώρησή του κάνουν λόγο σε κοινή δήλωση τους  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. Οι δυο βουλευτές καλούν τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση διάθεσης εσόδων για το 2020 άμεσα, και να διορθώσει την αδικία, εξασφαλίζοντας παράλληλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Η βουλευτής Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπης Βέττα, δήλωσε από την πλευρά της: «Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στα βήματα των δύο προηγούμενων ετών, επεφύλασσε, για μια ακόμη φορά, μια αρνητική έκπληξη για τους κατοίκους της Κοζάνης».

Είναι γεγονός πάντως ότι έχει προκαλέσει  αναστάτωση στους θεσμικούς παράγοντες η είδηση, την οποία και έκανε γνωστή ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος ανάρτησε και το σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 31/12/2020. Ωστόσο αναμένονται εξελίξεις σε ότι αφορά τις επόμενες ενέργειες τόσο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, όσο και των Δημάρχων του Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων.

Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια