Σεξ, Ψέματα και Εξετάσεις Αίματος: Η Άνοδος και η Πτώση της TheranosΑποποίηση ευθυνών: Ας μην πει κανείς ότι η αναφορά σε σεξ στον τίτλο είναι clickbait· το άρθρο όντως περιέχει σεξ – αν και σε ελάχιστες, σεμνές και κατάλληλες για όλη την οικογένεια ποσότητες. Απολαύστε υπεύθυνα.]

Η Ελίζαμπεθ Χολμς είναι κόρη του πρώην αντιπροέδρου της Enron. Η Enron, εταιρεία που κάποτε έκανε τζίρους της τάξης των 200 δισ. δολαρίων τον χρόνο (περισσότερα από το τότε ΑΕΠ της Ελλάδας), ήταν σύμφωνα με το πάντα έγκυρο και σε βάθος ενημερωμένο σε τέτοια ζητήματα Forbes, επί έξι συνεχόμενα χρόνια η πιο καινοτόμος εταιρία των ΗΠΑ. Η Enron ήταν μια εταιρεία που διαμόρφωνε το αστραφτερό τεχνολογικό μας μέλλον: η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, το thinking out of the box της έτρεχαν από τα μπατζάκια. Το 2001 αποκαλύφθηκε (όχι από το πάντα έγκυρο Forbes) ότι η Enron δεν ήταν και τόσο καινοτόμα, αφού τα αστρονομικά κέρδη που εμφάνιζε ήταν αποτέλεσμα παλιάς καλής λογιστικής απάτης του τύπου της πυραμίδας. Επρόκειτο για ένα εγκληματικό κουβάρι που έμπλεκε (ή μάλλον διέπλεκε) τη μισή Ουάσιγκτον, επομένως έμεινε και ατιμώρητο. Ο μπαμπάς της Ελίζαμπεθ μάλιστα, ύστερα από την κατάρρευση της εταιρείας απατεώνων της οποίας ήταν αντιπρόεδρος, επειδή προφανώς δεν είχε ούτε ευθύνη για αυτήν αλλά ούτε και είχε πάρει ο καημένος χαμπάρι τι γινόταν, ανταμείφθηκε με μια σειρά διευθυντικές θέσεις σε κρατικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι η καινοτομία της Enron το θέμα μας.

Η νεαρά Ελίζαμπεθ λοιπόν, το 2004 ήταν φοιτήτρια στο Stanford, ένα από τα καλύτερα (και ακριβότερα) πανεπιστήμια του κόσμου. Επειδή είχε έναν μικρό φόβο για τις βελόνες, σκέφτηκε ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να υπήρχε μια συσκευή που να μπορεί να κάνει αναλύσεις αίματος χωρίς τη χρήση βελόνας και σύριγγας. Όταν προσπάθησε να “πουλήσει” την ιδέα αυτή στο τμήμα Ιατρικής, η καθηγήτριά της είπε ότι πρώτον, αυτό δεν γίνεται και δεύτερον, καλά θα κάνει η ίδια να τελειώσει τις σπουδές της. Το ίδιο της είπαν και οι υπόλοιποι σχετικοί με αίμα καθηγητές που ρώτησε. Η Ελίζαμπεθ δεν αποθαρρύνθηκε αλλά (όπως κάνουν πάντα οι ηγέτες με όραμα για το μέλλον) αποφάσισε να ρισκάρει και να κυνηγήσει το όνειρό της: συνηθισμένη στις καινοτόμες εταιρείες που φέρνουν την πρόοδο (ο μπαμπάς της, θυμηθείτε, ήταν αντιπρόεδρος σε μια από αυτές), παράτησε το τμήμα Χημικών Μηχανικών όπου σπούδαζε όντας στο τρίτο έτος και χρησιμοποίησε το καταπίστευμα με τα δίδακτρά της για να ιδρύσει μια εταιρεία, τη Theranos (από σύντμηση των εντελώς αγγλικών λέξεων therapy και diagnosis) που θα ανέπτυσσε αυτό το εκπληκτικό “εργαστήριο σε ένα τσιπ”.

Περισσότερα εδώ kosmodromio.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια