Στο τέλος 2019/αρχές 2020 ξέσπασε στην Κίνα η πανδημία του κορονοϊού, που από τότε ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη. Οι οικονομίες γονάτισαν, οι αεροπορικές συγκοινωνίες καταβαραθρώθηκαν και οι ανθρωπογενείς εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" θεωρητικά μειώθηκαν, αν και στην πράξη το παρατηρητήριο στο Mάουνα Λόα της Χαβάης ΔΕΝ κατέγραψε μείωση του ατμοσφαιρικού CO2, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, καθώς οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι ελάχιστες συγκρινόμενες με αυτές των φυσικών διεργασιών.
εκπομπές, αλλά πως υπάρχει ισοζύγιο ανάμεσα στις εκπομπές και στην απομάκρυνση CO2 από την ατμόσφαιρα.
Το Δεκέμβριο 2020 η State Grid Corporation of China ανακοίνωσε ένα σχέδιο οκτώ έκτακτων μέτρων για να διατηρήσει τον εφοδιασμό σε ηλεκτρισμό, μετά από διακοπές που παρατηρήθηκαν στις νότιες επαρχίες Hunan, Jiangxi and Zhejiang μόλις έπεσαν οι θερμοκρασίες λόγω χειμώνα. Το χειμώνα οι στάθμες στα υδροηλεκτρικά είναι χαμηλά, οι "Α"ΠΕ είναι ακόμα πρακτικά ασήμαντες στην αχανή αγορά ηλεκτρισμού της Κίνας και το βάρος για κάλυψη της ζήτησης πέφτει στα πυρηνικά και κυρίως στο κάρβουνο και το αέριο, με όλες τις επιπτώσεις που έχει στις εκπομπές CO2.
Μέσα στο 2020 εγκρίθηκε επίσης η κατασκευή νέων ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 36,9GW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των υπό κατασκευή εργοστασίων μέσα στην προσεχή δεκαετία στα 88,1GW. Με ποιο ακριβώς τρόπο η Κίνα θα γίνει "κλιματικά ουδέτερη" μέχρι το 2060, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Και, "το κερασάκι στην τούρτα": πρόσφατα ο Έλον Μασκ, (αυτοκινητοβιομηχανία Τέσλα), αγόρασε πρόσφατα $1,5 δισ. κρυπτονομίσματα Bitcoin, ωθώντας την τιμή του στα $48.000. Τα Bitcoin δεν κόβονται σε νομισματοκοπεία, αλλά παράγονται ηλεκτρονικά, από εξαιρετικά ενεργοβόρα συστήματα υπολογιστών. Μαντέψτε ποια χώρα έχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, ποιο καύσιμο χρησιμοποιεί και πόσες εκπομπές CO2 προκαλεί η παραγωγή Bitcoin. Σωστά, στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής μέχρι τον Απρίλιο 2020 και το 1/3 στην επαρχία Xinjiang, που έχει την πιο χαμηλή τιμή ηλεκτρισμού στην Κίνα. Χάρη στο τοπικό κάρβουνο, βεβαίως-βεβαίως.
Το 2018 ερευνητές υπολόγισαν την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού για το Bitcoin στις 48TWh. Από τότε η κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά, κάθε επόμενο Bitcoin χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί. Η Ελλάδα το 2020, κατά τον ΑΔΜΗΕ, κατανάλωσε 50,07TWh, όσο "καίει" το Bitcoin, κι η κυβέρνηση κλείνει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη "για να σώσει τον πλανήτη". Και να ωφεληθούν Γερμανικές εταιρείες, βεβαίως-βεβαίως …
Λεπτομέρεια: σήμερα, 16/2/2021, που χιόνισε μέχρι και στην Ακρόπολη, παίρνουμε σχεδόν 1200MW από τον "ακριβό" λιγνίτη και δουλεύουμε και νερά όλο το 24ωρο, φέρνουμε και ρεύμα απ' την Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Ιταλία, για να μην καίμε αέριο. Βλέπετε είναι χειμώνας, η Βόρεια Ευρώπη καίει πολύ αέριο, η τιμή ακρίβυνε και δεν "πρέπει" εδώ να καίμε αέριο ... "Α"ΠΕ είπατε; Ποιες "Α"ΠΕ; Μόλις τις "σχόλασε" ο ΑΔΜΗΕ! Η συνέχεια, προσεχώς!
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.