Κατοικήσιμα σπίτια «χτίζονται» με 3D εκτυπωτές

Το πρώτο 3d printed σπίτι στην Αμερική που πήρε άδεια για πώληση είναι γεγονός. Πίσω από την κατασκευή βρίσκεται ο Κερκ Άντερσεν.

Ο υπερμεγέθης 3d εκτυπωτής που κατασκεύασε η εταιρεία του Άντερσεν έχτισε ένα σπίτι 1.900 τετραγωνικών μέτρων σε μόλις 8 ημέρες στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Για την κατασκευή της οικίας χρειάστηκαν μόνο 3 εργάτες, ένας εκ των οποίων ήταν ο χειριστής του εκτυπωτή. Συνολικά, η αυτοματοποίηση που εφαμόστηκε, συνένωσε 20 διαφορετικές επαγγελματικές διαδικασίες.

Η μείωση του προσωπικού αλλά και η μείωση του κόστους για τη χρήση υλικών κάνει τα 3d printed σπίτια πολύ πιο οικονομικά. Σύμφωνα με έμπειρο μεσίτη που μίλησε στο CNN Αμερικής, τα σπίτια αυτά μπορεί να είναι μέχρι και 50% φθηνότερα από τα υπόλοιπα.

Σπίτια μέσω 3d printing έχουν κατασκευαστεί ήδη σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο. Στο Μεξικό φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο αυτή ως μια λύση στην αστεγία.

Ο Γιώργος Στάικος είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας που κατασκευάζει μέσω 3d εκτυπωτή κατοικήσιμο σπίτι στη Γερμανία.

Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο κ. Στάικος το σπίτι που ξεκίνησε η εταιρία του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, μένουν μόνο να τοποθετηθούν τα παράθυρα. Το σπίτι που «έχτισε» ο 3d εκτυπωτής της εταιρίας του κ. Στάικου ολοκληρώθηκε μέσα σε εκατό ώρες λειτουργίας του εκτυπωτή και σε διάστημα 2,5 μηνών. Πρόκειται για διώροφο σπίτι 160 τετραγωνικών μέτρων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και το κόστος κατασκευής του σπιτιού., ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο να δούμε αντίστοιχες κατασκευές και στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια