Το μικρότερο ερπετό του κόσμου εντοπίστηκε στη Μαδαγασκάρη


Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν ανακαλύψει ένα υποείδος χαμαιλέοντα μεγέθους ηλιόσπορου που μπορεί να είναι το μικρότερο ερπετό στη Γη.

Δύο από τις σαύρες - μινιατούρες, μια θηλυκή και μια αρσενική, εντοπίστηκαν από μια ομάδα επιστημόνων στη βόρεια Μαδαγασκάρη

Η αρσενική Brookesia nana, ή νανο-χαμαιλέοντας, έχει ένα σώμα μήκους μόλις 13,5 χιλιοστών, καθιστώντας το το μικρότερο από τα περίπου 11.500 γνωστά είδη ερπετών, δήλωσε η Βαυαρική Κρατική Συλλογή Ζωολογίας στο Μόναχο. Το συνολικό του μήκος από τη μύτη έως την ουρά είναι λίγο κάτω από 22 χιλιοστά.

Ο θηλυκός νανο-χαμαιλέοντας είναι σημαντικά μεγαλύτερος, με συνολικό μήκος 29 χιλιοστά, ανέφερε το ερευνητικό ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν περαιτέρω δείγματα του νέου υποείδους «παρά τη μεγάλη προσπάθεια».

Ο πλησιέστερος συγγενής του είδους είναι το ελαφρώς μεγαλύτερο Brookesia micra, του οποίου η ανακάλυψη ανακοινώθηκε το 2012.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο βιότοπος της σαύρας είναι μικρός, όπως συμβαίνει με παρόμοια υποείδη.

«Ο βιότοπος του νανο-χαμαιλέοντα έχει δυστυχώς υποστεί αποψίλωση, αλλά η περιοχή τέθηκε υπό προστασία πρόσφατα, έτσι ώστε το είδος να επιβιώσει», δήλωσε ο Ολιβερ Χόλιτσεκ, επιστήμονας στο Κέντρο Φυσικής Ιστορίας στο Αμβούργο.

από Guardian, μέσω huffingtonpost

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια