Δεσκάτη: Τα πρώτα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης για τον κορονοϊό

Δεσκάτη: Τα πρώτα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης για τον κορονοϊό

Ενδιαφέροντα είναι τα πρώτα στοιχεία για τη διασπορά του SARS-CoV-2 και την υπάρχουσα ανοσία του πληθυσμού της Δήμου Δεσκάτης, που φέρνει στο φως η ανάλυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον χώρο του Δημαρχείου.

Σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 400 πολίτες, με μέση ηλικία τα 51 έτη -σε κανέναν δεν ανιχνεύθηκε ο SARS-CoV-2 με γρήγορο τεστ αντιγόνου. Το 13% των εξετασθέντων είχε θετικό τεστ αντισωμάτων και από αυτούς μόνοι οι μισοί δήλωσαν ότι είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τη νόσο της Covid-19 -με τους 17 να έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσηλευτεί σε Νοσοκομείο.

Το 1/3 από αυτούς που είχαν αρνητικά αντισώματα σε προηγούμενο έλεγχο βρέθηκαν πλέον θετικοί, γεγονός που αποκαλύπτει ότι όσοι είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 μπορούν να αναπτύξουν αντισωματική απάντηση έως δύο μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου.

Η έρευνα γίνεται με την ευθύνη του δήμου Δεσκάτης, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας Prognosis Biotech, ενώ προγραμματίζεται  νέα επίσκεψη της επιστημονικής ομάδας για να μελετήσει την πορεία δημιουργίας αντισωμάτων στον πληθυσμό και να καταγράψει τη συμβολή των εμβολιασμών που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται.

Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια