Ζητά την επιδότηση διάνοιξης γεωτρήσεων στη Βεγορίτιδα

Ζητά την επιδότηση διάνοιξης γεωτρήσεων στη Βεγορίτιδα

Την τροποποίηση άρθρων του Περιφερειακού Αγροτικού Προγράμματος, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Άμπας, από τον αρμόδιο υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, με επιστολή του, ώστε να μπορεί να επιδοτηθεί η διάνοιξη γεωτρήσεων στη Βεγορίτιδα.

Όπως αναφέρει η «Δυτική Μακεδονία ζει μέσα στην αδικία. Το 2017 έγινε η αναθεώρηση του Διαχειριστικού Σχεδίου των υδάτων του ΥΔ09 της Δυτ. Μακεδονίας με αναφορές και περιορισμούς που δεν στηρίζονταν σε επιστημονικά στοιχεία. Με κυνικότητα και απαξίωση αντιμετωπίστηκαν στοιχεία που κατατέθηκαν και καταδείκνυαν την εγκληματικότητα των ενεργειών για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, που είναι χαρακτηρισμένο έργο εθνικής σημασίας, δεν μνημονεύεται ότι υπάρχει σαν Ιδιαιτέρως Τροποποιημένο Υδάτινο Σώμα (ΙΤΥΣ), ενώ υπήρξαν κατά την διαβούλευση επιστολές που ζητούσαν να συμπεριληφθεί.

«Σημαντικότερο όμως όλων – συνεχίζει ο Αντιπεριφερειάρχης –  αποτελεί ο χαρακτηρισμός της υδρολογικής λεκάνης της Βεγορίτιδας ως κόκκινης δηλαδή σε κακή κατάσταση. Πως είναι δυνατόν η υδρολογική λεκάνη της Βεγορίτιδας να είναι χαρακτηρισμένη σε κακή κατάσταση από ποσοτική άποψη και η στάθμη του τελικού αποδέκτη, η λίμνη Βεγορίτιδα, να έχει ανέβει 12 μέτρα;

Πως είναι δυνατόν στη Βεγορίτιδα να μην επιτρέπεται η υλοποίηση έργων αξιοποίηση υδάτων και ταυτόχρονα να απειλούνται υποδομές της πολιτείας, να καταστρέφεται η περιουσία των πολιτών από την άνοδο της στάθμης της λίμνης;».

Ο κ. Άμπας τονίζει πως «στα Υδατικά Σύστηματα ρέματος Σουλού μπορεί να έχει προσδιοριστεί ότι βρίσκονται σε κακή ποσοτική κατάσταση, επιτρέπεται όμως η κατασκευή νέων αρδευτικών γεωτρήσεων υπό προϋποθέσεις».από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια