Τα 12 τρόφιμα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα- Πώς να τα καταναλώνετε


Τα πιο «καθαρά» και πιο «τοξικά» τρόφιμα, τα οποία έχουν λάβει μεγάλες δόσεις φυτοφαρμάκων καταγράφει το EWG ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος κάθε χρόνο πραγματοποιεί σχετική έκθεση.

Στην κορυφή της λίστας λοιπόν βρέθηκαν οι φράουλες, για έκτη συνεχή χρονιά. Η πιο πρόσφατη έκθεση αναφέρει ότι είναι τα φρέσκα προϊόντα που είναι πιθανότερο να παραμείνουν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ακόμα και μετά το πλύσιμο.

Οι δοκιμές, όπως αναφέρει το portraits.gr διαπίστωσαν ότι το 90% των φραουλών, είχαν τουλάχιστον ένα φυτοφάρμακο, ενώ το 30% είχε υπολείμματα 10 ή περισσότερων φυτοφαρμάκων.

Η λίστα έχει ως εξής:

1. Φράουλες

2. Σπανάκι

3. Μαρούλια, χόρτα, λαχανίδες

4. Νεκταρίνια

5. Μήλα

6. Σταφύλια

7. Κεράσια

8. Ροδάκινα

9. Αχλάδια

10. Πιπεριές (και καυτερές πιπεριές)

11. Σέλερι

12. Ντομάτες

Η έκθεση προσφέρει επίσης στους καταναλωτές μια λίστα με τα “Clean Fifteen”, δηλαδή τα τρόφιμα με τη μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων . Σχεδόν το 70% των «καθαρών» δειγμάτων φρούτων και λαχανικών δεν είχαν τοξικά υπολείμματα, καθιστώντας τα ασφαλέστερη επιλογή, σύμφωνα με το EWG.

Μόνο το 8% των καθαρών δεκαπέντε δειγμάτων φρούτων και λαχανικών διαπιστώθηκε ότι είχαν δύο ή περισσότερα φυτοφάρμακα.

Τα λαχανικά σε αυτήν τη λίστα περιλαμβάνουν: καλαμπόκι, κρεμμύδια, κατεψυγμένα μπιζέλια, μελιτζάνες, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι και μανιτάρια.

Τα καθαρότερα φρούτα της λίστας, περιλαμβάνουν ανανά, παπάγια, ακτινίδιο, πεπόνι και αβοκάντο

Μάλιστα, τα αβοκάντο και το καλαμπόκι ήταν τα δύο λιγότερο μολυσμένα τρόφιμα, σύμφωνα με την έκθεση. καθώς  λιγότερο από το 2% των δειγμάτων είχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Τα φυτοφάρμακα παραμένουν, ακόμη και μετά το ξεφλούδισμα

Ενώ τα αγαπημένα εσπεριδοειδή όπως οι κλημεντίνες και τα μανταρίνια, κατατάσσονται στο Νο. 20 και τα πορτοκάλια κατατάσσονται στη Νο. 24 στη συνολική λίστα, η EWG έκανε ανεξάρτητες δοκιμές για εσπεριδοειδή φέτος και διαπίστωσε ότι δύο μυκητοκτόνα, το imazalil και το thiabendazole, ήταν ευρέως διαδεδομένα.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για την ασφαλέστερη κατανάλωση

Φάτε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών: Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από τη λίστα που βρίσκονται, αποτελεί βασική πρόταση.

Είναι σημαντικό, γιατί παίρνετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και παράλληλα είστε βέβαιοι ότι δεν συγκεντρώνετε κάποιο συγκεκριμένο φυτοφάρμακο σε μεγάλες ποσότητες.

Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν το φαγητό: Το πλύσιμο με νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση επιφανειακών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά να μην πλένετε φρούτα και λαχανικά με σαπούνι, απορρυπαντικό ή πλύσιμο σε εμπορικά προϊόντα, επειδή είναι πορώδη και απορροφούν τις χημικές ουσίες στο εσωτερικό τους.

Τρώτε βιολογικά όταν είναι δυνατόν: Ενώ τα βιολογικά τρόφιμα μπορούν να εκτεθούν σε φυτοφάρμακα, κλινικές δοκιμές έχουν βρει “γρήγορες και δραματικές μειώσεις” στα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα ούρα ατόμων που κατανάλωναν κυρίως αυτά.

Αγοράστε τοπικά και εποχιακά φρούτα και λαχανικά: Τρόφιμα που προέρχονται τοπικά και αγοράζονται απευθείας από έναν αγρότη ή παραγωγό, είναι πιο φρέσκα και είναι πιο πιθανό να μην περιέχουν πολλά φυτοφάρμακα.

Καταψύξτε τα βιολογικά τρόφιμα: Γεμίστε το καλάθι αγορών σας με βιολογικά φρούτα και λαχανικά, προτείνουν οι ειδικοί και στη συνέχεια καταψύξτε τα για να τα χρησιμοποιήσετε για μελλοντική χρήση.

από topontiki, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια