Οι κυρώσεις που δεν επιβάλλονται στην Τουρκία και το ιστορικό υπόβαθρο


Φτάνοντας η εποχή της Ελληνικής επανάστασης οι Δυτικοί προβληματίστηκαν , η δε επίσημη στάση τους μέσω της Sainte-Alliance/ ιεράς συμμαχίας, ήταν αρνητική. Οι συμπάθειες προς την επανάσταση ήταν μεμονωμένες και με δεύτερες σκέψεις ποδηγέτησής της, με σκοπό την εκμετάλλευση της γεωπολιτικής/ στρατηγικής/ εμπορικής θέσης της νοτίου Ελλάδας προς όφελός τους ( αναφέρεται ειδικό ενδιαφέρον του Ναπολέοντα για τον Μοριά ήδη από το 1808, γι’ αυτό και οι μυστικές συναντήσεις Δονζελότ, Αλή Φαρμάκη , θ.Κολοκοτρώνη ).

Το ότι υπήρχαν ρομαντικές προσωπικότητες/μονάδες που φαντασιώνονταν την αρχαία Ελλάδα και έκαναν εράνους , δεν αλλάζει την γενική εικόνα των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Υπήρχε μάλιστα περίπτωση , η Sainte-Alliance να επέμβει κατασταλτικά και υπέρ των Οθωμανών, κάτι όμως που απέτρεψε ο Ι. Καποδίστριας. Αρχικά οι δυτικοί έδειξαν ανοχή , θεωρώντας πως οι Οθωμανοί θα μπορούσαν να καταστείλουν την επανάσταση μόνοι τους, κάτι όμως που δεν έγινε, λόγω πολλών συγκυριών, εσωτερικών προβλημάτων των Οθωμανών και του σθένους των αγωνιστών με τους αρχηγούς τους, τον κλεφτοπόλεμο φθοράς του αντιπάλου και την σκληραγωγημένη φύση τους.


Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου
Άρθρο του Δημήτρη Σταθακόπουλου (Δρα Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγου /Τουρκολόγου. Συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών Παν. Πειραιά. Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο).
Πηγή

από youtube, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια