Άμμος: Κινδυνεύει ο κόσμος να ξεμείνει από ένα κρίσιμο - αλλά υποτιμημένο - προϊόν;


Η ακόρεστη διεθνής "όρεξη" για άμμο, ένα από τα πιο σημαντικά αλλά υποτιμημένα προϊόντα του κόσμου, είναι απίθανο να σταματήσει σύντομα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αυτός ο πόρος εξαντλείται.

Ολόκληρη η κοινωνία μας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο, αποτελώντας βασικό συστατικό για την καθημερινή μας ζωή, σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η άμμος είναι το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή δρόμων, γεφυρών, τρένων κλπ. Η άμμος, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποια άλλα υλικά για να παραχθεί το γυαλί που χρησιμοποιείται σε κάθε παράθυρο, οθόνη υπολογιστή και smart phone. Ακόμη και στην παραγωγή τσιπ σιλικόνης χρησιμοποιείται άμμος.

Ωστόσο, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με έλλειψη - και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

"Είναι ώρα για πανικό; Λοιπόν, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα βοηθήσει, αλλά είναι καιρός να αλλάξουμε την αντίληψή μας για την άμμο", δήλωσε ο Pascal Peduzzi, επιστήμονας για το κλίμα στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

"Πιστεύουμε απλά ότι η άμμος βρίσκεται παντού. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα ξεμείνουμε από άμμο, αλλά αυτό αρχίζει και συμβαίνει σε κάποια μέρη. Πρόκειται για πρόβλεψη του τι μπορεί να συμβεί την επόμενη δεκαετία, γιατί αν δεν κοιτάξουμε προς τα εμπρός, αν δεν το προβλέψουμε, θα έχουμε τεράστια προβλήματα σχετικά με τις προμήθειες άμμου αλλά και με τον χωροταξικό σχεδιασμό", πρόσθεσε.

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η ακριβής παρακολούθηση της διεθνούς χρήσης άμμου. Ωστόσο, ο Peduzzi τόνισε ότι θα μπορούσε να μετρηθεί έμμεσα, μέσω μιας "πολύ, πολύ καλής" συσχέτισης μεταξύ της χρήσης άμμου και τσιμέντου.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 4,1 δισεκατομμύρια τόνοι τσιμέντου παράγονται κάθε χρόνο, κυρίως από την Κίνα, αποτελώντας το 58% της τωρινής χρήσης άμμου στις κατασκευές.

Σημειώνεται πως χρειάζονται 10 τόνοι άμμου για την παραγωγή κάθε τόνου τσιμέντου. Αυτό σημαίνει ότι, μόνο για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο κόσμος καταναλώνει περίπου 40 έως 50 δισεκατομμύρια τόνους άμμου σε ετήσια βάση. Αυτό αρκεί για να χτιστεί ένας τοίχος ύψους 27 μέτρων και πλάτους 27 μέτρων που "τυλίγει" γύρω - γύρω τον πλανήτη κάθε χρόνο.

Ο διεθνής ρυθμός χρήσης άμμου - ο οποίος έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες εξαιτίας της αυξανόμενης αστικοποίησης - υπερβαίνει κατά πολύ τον φυσικό ρυθμό με τον οποίο η άμμος αναπληρώνεται από τη φύση.

Η άμμος εντοπίζεται σχεδόν σε κάθε χώρα της Γης, καλύπτοντας ερήμους και παραλιακές ακτές σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η άμμος είναι χρήσιμη. Οι κόκκοι της ερήμου, που διαβρώνονται από τον άνεμο και όχι από το νερό, είναι πολύ λείοι και στρογγυλεμένοι για να χρησιμοποιηθούν για κατασκευαστικούς σκοπούς. Η άμμος που είναι ιδιαίτερα περιζήτητη είναι πιο γωνιώδης και μπορεί να "κλειδώσει" μαζί. Συνήθως προέρχεται και εξάγεται από βυθούς, ακτές, λατομεία και ποτάμια ανά τον κόσμο.

Η Louise Gallagher, επικεφαλής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Παρατηρητηρίου για την Άμμο στο UNEP/GRID, δήλωσε ότι το ζήτημα της άμμου είναι ένα "περίπλοκο" πρόβλημα προς επίλυση.

Για παράδειγμα, τόνισε ότι η απαγόρευση της εξόρυξης άμμου στα ποτάμια θα είχε αναπόφευκτα επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις κοινότητες που βασίζονται σε αυτήν την πρακτική για να βγάζουν τα προς το ζην.

Η Gallagher προσδιόρισε ορισμένες προτεραιότητες για τη διακυβέρνηση των πόρων άμμου τα επόμενα δύο χρόνια, όπως η συνεργασία με διεθνή πρότυπα σε όλους τους τομείς, οικονομικά αποδοτικές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις έναντι της άμμου προερχόμενης από ποτάμια και θάλασσες και θέτοντας περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς στόχους για τη χρήση άμμου στη σωστή κλίμακα.

"Θα έλεγα ότι ένας κόκκος άμμου μπορεί να αποτελέσει έναν κόκκο αλλαγής", δήλωσε η Kiran Pereira, ερευνήτρια και ιδρύτρια του SandStories.org.

"Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στα καλά πράγματα που συμβαίνουν. Η Ζυρίχη, για παράδειγμα, κατασκευάζει κτίρια με 98% ανακυκλωμένο σκυρόδεμα. Η πόλη του Άμστερνταμ στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τη χρήση των φυσικών πόρων έως το 2030. Αυτή τη πορεία πρέπει να ακολουθήσουμε", είπε η Pereira.

Η αφύπνιση για τη διεθνή έλλειψη άμμου, είπε ο Peduzzi, ήρθε το 2019 όταν οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν την περιβαλλοντική κρίση για πρώτη φορά και το ζήτημα τέθηκε τελικά στην πολιτική ατζέντα ως αποτέλεσμα ψηφίσματος του ΟΗΕ. Δυστυχώς, όπως δήλωσε στο CNBC ο Peduzzi, το ζήτημα δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί επαρκώς στη διεθνή σκηνή.

Κοιτώντας μπροστά, η εκβιομηχάνιση, η αύξηση του πληθυσμού και η αστικοποίηση αποτελούν τάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκρηκτική αύξηση της ζήτησης άμμου. "Ήρθε η ώρα να αφυπνιστούμε", τόνισε ο Peduzzi.

από capital

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια