Δ. Μακεδονία: Απρόσκοπτα προχωράει το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ

Για έντονη κινδυνολογία χωρίς λόγο μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Καλλιόπη Κυριακίδου, αναφερόμενη στις αντιδράσεις που υπήρξαν, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” σύμφωνα με το οποίο μένει εκτός λίστας των προς χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι για το δίκτυο σε Καστοριά, Μανιάκους, ‘Αργος Ορεστικό και Γρεβενά, υπάρχουν δεσμευμένα ποσά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» και δεν έχουν σχέση με το ταμείο ανάκαμψης,  ενώ για τα υπόλοιπα δίκτυα επίσης υπάρχουν εξασφαλισμένες ή εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Εν τω μεταξύ μιλώντας στο ΑΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), Μάριος Τσάκας, τόνισε ότι η υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχωράει απρόσκοπτα.

Το έργο της κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, τους Μανιάκους, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα ξεκινήσει να υλοποιείται το καλοκαίρι του 2021, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 22,86 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία 2014-2020” στο οποίο έχει ενταχθεί. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για τη συγχρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία” του ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Φλώρινας. Το δίκτυο δεν θα περιορίζεται μόνον στον οικιστικό ιστό της πόλης, αλλά θα επεκτείνεται σε χωριά του δήμου, όπως και στη βιομηχανική περιοχή. Όσον αφορά τα έργα στις περιοχές Δρέπανο, Κρόκο, Περδίκκα και Μαυροδένδρι, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους ακόμα κι αν αυτά δεν ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής τους, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και ίδια και δανειακά κεφάλαια.


από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια