Κοζάνη: “Στοπ” στις εργασίες Φωτοβολταϊκού πάρκου στην Μεσιανή λένε οι κάτοικοι

“Ναι στην επένδυση όχι στη χρήση του δάσους βελανιδιάς”

Κόκκινη γραμμή βάζουν οι κάτοικοι της τοπικής Κοινόητας Μεσιανής του Δήμου Σερβίων στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε μια έκταση 2.000 και πλέον στρεμμάτων,  στη περιοχή “Μάνα νερού” , όπου περιλαμβάνεται και το περιαστικό δάσους έκτασης 625 στρεμμάτων.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή βλέποντας κινητικότητα του επενδυτή, κοντά στο δάσος, δηλώνοντας άγνοια για τις αποφάσεις, που ελήφθησαν για την χρήση του από τον επενδυτή και ζητούν επιτακτικά να παραμείνει ανέγγιχτος ο πνεύμονας πρασίνου της περιοχής, με την υπόθεση πλέον να παίρνει τον δρόμο των δικαστηρίων.

Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή νομικών με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, που έχουν αναλάβει την υπόθεση υποστηρίζοντας, ότι η κοπή των δέντρων αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Οι κάτοικοι δεν αρνούνται την επένδυση, αλλά αντιδρούν στην κοπή του δάσους και των βαλανιδιών ζητώντας μια λύση, που δεν βλάπτει τα συμφέροντα της κοινωνίας.

  Οι αποφάσεις του αρμοδίου οργάνου του Δασαρχείου για τον περιαστικό δάσος, σύμφωνα με την νομοθεσία, όπως φαίνεται, έδωσε την δυνατότητα στον επενδυτή να απαλλαγεί από την Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προχωρώντας στις εργασίες της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού πάρκου, οι οποίες και σταμάτησαν μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων, της Μεσιανής.

Αν και  υπόθεση έχει πάρει την δικαστική οδό φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση, σύμφωνα με δηλώσεις του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ αλλά και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην ΠΕ Κοζάνης, Γιώργου Αμανατίδη καταγόμενου από την Μεσιανή.

Στην περίπτωση που θα προχωρήσει η εκ νέου συμφωνία θα δοθεί ανάλογη έκταση άγονης έκτασης εκτός δάσους, για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια