Συνωστισμός δυνάμεων: Αμερικανικά & Ρωσικά πολεμικά πλοία σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο

"Άνεμοι πολέμου" ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία 


Ξεκάθαρες πολεμικές κινήσεις έχουμε αυτή την δεδομένη χρονική περίοδο από Ρωσία και ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή ουκρανικοί πύραυλοι “Ποσειδών” στοχοποιούν τις ρωσικές βάσεις στην Κριμαία.  

Η Μόσχα συγκεντρώνει ένα ισχυρότατο στόλο των μονάδων επιφανείας της στη Μεσόγειο ως αντιστάθμισμα των αμερικανικών κινήσεων σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα.
 
Έτσι, χθες στις 18:00 το απόγευμα, είχαμε την είσοδο πολεμικών πλοίων του στόλου της Βαλτικής μέσω του στενού του Γιβραλτάρ.


Πρόκειται για τα αποβατικά  "Καλίνινγκραντ", "Κορολέφ" και "Μινσκ", μαζί με την κορβέτα "Boyky".

Νωρίτερα, το ρυμουλκό "Nikolay Chiker" και το δεξαμενόπλοιο "Vyazma", συνάντησαν τα ρωσικά πλοία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής στα ύδατα της Α. Μεσογείου.

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αρκετά μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Έτσι, στα νότια της Κύπρου έχουμε το ναρκαλιευτικό "Ivan Antonov", το δεξαμενόπλοιο "Iman" και την ΤΠΚ "Sparta". Στα ανατολικά της Κύπρου βρίσκεται το πλοίο "Sergey Balk" και η ΤΠΚ "Orekhovo-Zuevo", στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού έχουμε την φρεγάτα "Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς" και το περιπολικό πλοίο "Ντμίτρι Ρογκάγεφ".

Στο νότιο Αιγαίο η φρεγάτα "Ναύαρχος Κασάτονοφ" κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ ο στόλος υποβρυχίων του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα εκπροσωπείται από υποβρύχια κλάσης Varshavyanka, με τα  Novorossiysk, Stary Oskol και Krasnodar.
 
Η περιοχή φιλοξενεί επίσης πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανικού καταδρομικού Monterey, του αντιτορπιλικού Thomas Hudner και του αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower, καθώς και της ισπανικής φρεγάτας ESPS Cristobal Colon.

Η περιοχή της Α.Μεσογείου έχει γίνει ήδη ένα ιδιότυπο πεδίο ναυτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει “ξεμυτίσει” από τους ναυστάθμους του, σαν να γνωρίζει τι ...έρχεται.    

Ουκρανικοί πύραυλοι κατά ρωσικών βάσεων στην Κριμαία 
 
Τονίζεται επίσης ότι η Ουκρανία την ίδια περίοδο, έχει αναπτύξει πυραύλους εδάφους-εδάφους “Ποσειδών” σε άμεση απόσταση κατά των ρωσικών βάσεων στην Κριμαία.


Οι πυραυλικές δυνάμεις της Ουκρανίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μάχης για να επιτεθούν στην Κριμαία, κάτι βέβαια που πρέπει να πιστοποιηθεί διότι αποτελεί προαναγγελία τακτικού πολέμου μεταξύ Κιέβου-Μόσχας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται επί του παρόντος κοντά στα ρωσικά σύνορα με την Κριμαία και βρίσκονται σε άμεση απόσταση από πολλές ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.
 
«Σε αυτές τις ασκήσεις, ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία εκτιμάται ότι θα δράσει. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, το ουκρανικό πυροβολικό με εκτοξευτές πυραύλων BM-30 "Smerch" πραγματοποίησε δεκάδες τακτικές ασκήσεις εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία", αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Παράλληλα, μετακινούνται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας Osa-AKM, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προστασία του πεδίου μάχης από εχθρικά αεροσκάφη.

Οι ασκήσεις των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Κριμαίας, αποτελούν σαφώς προκλητικές ενέργειες για την Μόσχα, η οποία ανακοίνωσε ότι όλα αυτά δεν συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης και η ρωσική πλευρά θα αντιδράσει δυναμικά.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι παράλληλα με τις συχνές εμπρηστικές δηλώσεις έχουμε και μια τεράστια μετακίνηση δυνάμεων τόσο κοντά στην Κριμαία, όσο και σε Α. Μεσόγειο και Μαύρη θάλασσα.

Αυτές οι μετακινήσεις σύμφωνα με ειδικούς δεν αποτελούν προοίμιο ειρηνικής διευθέτησης της εν λόγω καταστάσεως, αλλά προάγγελο πολεμικών συγκρούσεων και αυτό γίνεται κατανοητό πλέον κάθε μέρα.    

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια