Καστοριά: Εκδήλωση μνήμης για τα 77 χρόνια από τη “σφαγή της Κλεισούρας” (εικόνες)

Κάτω από αυστηρά μέτρα υπό τη σκιά της πανδημίας, με μια σεμνή τελετή, τιμήθηκε η μνήμη των 280 αμάχων κατοίκων της Κλεισούρας, που εκτέλεσαν οι ναζί το 1944, λίγο πριν κάψουν τα σπίτια του χωριού.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά η εκδήλωση έγινε χωρίς την παρουσία πολιτών. Την Κυριακή 4 Απριλίου, τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών θεία λειτουργία και πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών από τους βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Καστοριάς και τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας  Κλεισούρας.

 

Η “σφαγή” της Κλεισούρας

Το πρωί της 5ης Απριλίου του 1944, παραμονές Μεγάλης Eβδομάδας, ομάδα ανταρτών έστησε ενέδρα σε γερμανική αυτοκινητοπομπή, ως αντίδραση για την άσκηση βίας στον άμαχο πληθυσμό. Σκοτώθηκαν τρεις Γερμανοί στρατιώτες και, φοβούμενοι αντίποινα, οι άντρες της Κλεισούρας κρύφτηκαν σε ορεινές περιοχές.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, γερμανικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Καρλ Σύμερς (Karl Schümers), διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, έφτασαν στην Κλεισούρα και συγκέντρωσαν γυναίκες, παιδιά και γέροντες στην πλατεία του χωριού, όπου μία δεύτερη ομάδα στρατιωτών, τους εκτέλεσε με πολυβόλα.  Στη συνέχεια οι στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια, βάζοντας φωτιά και σκοτώνοντας όσους απέμειναν. Συνολικά σκοτώθηκαν 280 άμαχοι,  τραυματίστηκαν 40 και καταστράφηκαν 150 σπίτια.


από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια