Πτολεμαΐδα: Η Θρακική Εστία Εορδαίας τιμά τη γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

Το «Μαύρο Πάσχα» με τα τραγικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη μοίρα του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, εξαναγκάζοντας τους πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους Εστίες και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, τιμά σήμερα η Θρακική Εστία Εορδαίας.

14 Απριλίου του 1914 και οι Νεότουρκοι εισβάλουν σε οικισμούς της Ανατολικής Θράκης προβαίνοντας σε ειδεχθείς πράξεις, σφάζοντας αθώους, λεηλάτησαν τις περιουσίες τους, έκαψαν τα σπίτια τους.

Από τους 380 000 Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, οι 230.000 καταφεύγουν στην Ελλάδα, 96.000 οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας στην Ανατολία, για να επιστρέψουν μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, μόνο οι 50.000, ενώ 46.000 βρήκαν τραγικό θάνατο από τις κακουχίες.

Οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν επιτρέπουν στη Θ.Ε.Ε. να τιμήσει με σειρά εκδηλώσεων την μνήμη των προγόνων της και θα περιοριστεί στο τρισάγιο, που θα τελεστεί στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της με την συμμετοχή αυστηρά και μόνο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια