Το πρώτο αλκοολούχο ποτό του Τσερνόμπιλ «ήταν» γεγονός


Το πρώτο αλκοολούχο ποτό παρασκευής του Τσερνόμπιλ είναι γεγονός. Ή καλύτερα «ήταν γεγονός», αφού με εντολή της εισαγγελίας του Κιέβου, η πρώτη παρτίδα από 1.500 μπουκάλια κατασχέθηκε επί τη εμφανίσ της.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές το φορτίο βρέθηκε σε φορτηγό, κοντά σε αποστακτήριο των Καρπαθίων.

Το «Ατόμικ», όπως είναι το όνομα του, παρασκευάζεται από μήλα που καλλιεργήθηκαν σε χωράφι πλησίον της απαγορευμένης ζώνης του πρώην πυρηνικού αντιδραστήρα. Είναι μάλιστα το πρώτο καταναλωτικό προϊόν που κατασκευάζεται στην περιοχή από το ατύχημα του 1986.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, The Chernobyl Spirit Company, δηλώνουν άγνοια για τους λόγους που η εισαγγελία του Κιέβου κατέσχεσε το προϊόν τους, ενώ όπως γράφει και ο επίσημος ιστότοπος, ζητάνε συγγνώμη από τους καταναλωτές αφού δεν μπορούν επί του παρόντος να το προμηθεύσουν στην αγορά, ενώ επισημαίνουν ότι εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ξεπεραστεί το όποιο εμπόδιο.

THE CHERNOBYL SPIRIT COMPANY
sdv

Ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, επιστήμονας που για πολλά χρόνια έχει μελετήσει την περιοχή του Τσερνόμπιλ προτού αποφασίσει να ιδρύσει την Chernobyl Spirit Company μαζί με Ουκρανούς συναδέλφους του είπε ότι, «Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μάλλον μας κατηγορούν για πλαστή ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τα μπουκάλια προορίζονταν για την βρετανική αγορά και έφεραν τις απαραίτητες σφραγίδες που απαιτούνται».

Η Chernobyl Spirit Company, δημιουργήθηκε από επιστήμονες που εργάζονται στην απαγορευμένη ζώνη των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εγκαταλείφθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή του 1986. Στις μελέτες που έχουν κάνει ερευνούν αν είναι εφικτό να καλλιεργηθεί η γη χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

THE CHERNOBYL SPIRIT COMPANY
sdv

Σκοπός της έρευνας τους και βέβαια της δημιουργίας της Chernobyl Spirit Company, είναι η ελεύθερη χρήση της γης για την παραγωγή προϊόντων της τοπικής κοινότητας.

Μάλιστα ο Καθηγητής Τζιμ Σμιθ, αναφερόμενος στην παραγωγής βότκας Ατόμικ, το 2019, σχολίασε λέγοντας ότι, «είναι ραδιενεργή όσο κάθε άλλη βότκα που κυκλοφορεί στο εμπόριο».

Τα μήλα για την παραγωγή του Ατόμικ, καλλιεργούνται στην περιοχή Ναροντίκι, που βρίσκεται ακριβώς έξω από την αποκλειμένη ζώνη,  όπου η γεωργία και η παραγωγή εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. 

 Πηγή: BBC, μέσω huffingtonpost

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια