Ερώτημα προς αναγνώστες : τι το ιδιαίτερο συνέβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης τον Απρίλιο 2021;

Ένας απ' τους χιλιοειπωμένους και συνήθεις μύθους όσων διαχρονικά ήθελαν να σβήσουν τον Ελληνικό λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, παλαιότερα για να φέρουν λιθάνθρακα και πλέον για να καίνε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο, είναι πως ο δικός μας λιγνίτης έχει πολύ φτωχή θερμική ικανότητα, σε σύγκριση με άλλα κάρβουνα. Η σύγκριση αυτή είναι προφανώς αληθινή, αλλά ούτε είναι κάτι το νέο ούτε εμπόδισε ποτέ την αξιοποίηση του λιγνίτη μας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ποιότητα ήταν πολύ καλύτερη απ' την προ 50-60 ετών.

Η σύγκριση ισχύει πολύ περισσότερο για το λιγνίτη της Μεγαλόπολης, που στην εποχή που αξιοποιήθηκε ήταν ίσως το παγκοσμίως φτωχότερο καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή. Αλλά τότε η Ελλάδα ήθελε να αξιοποιήσει τις ΕΓΧΩΡΙΕΣ πρώτες ύλες, δίνοντας δουλειές στους Έλληνες, ενώ σήμερα η πρωθυπουργική προτεραιότητα είναι η απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να επωφεληθούν και ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ εταιρείες.

Το τελευταίο διάστημα η τιμή του δικαιώματος εκπομπής αέρα κοπανιστούCO2 έχει εκτοξευθεί στο Χρηματιστήριο: ως γνωστόν τα Χρηματιστήρια δεν έχουν σχέση (ή έχουν πολύ μικρή σχέση) με την πραγματική οικονομία και δημιουργήθηκαν προκειμένου να κυκλοφορεί το χρήμα. Η υψηλή τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 καθιστά το φτωχό λιγνίτη της Μεγαλόπολης λιγότερο ανταγωνιστικό, ακόμα κι αν η τιμή του φυσικού αερίου έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Κι όμως, όπως βλέπουμε στην εικόνα της αρχής, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη 4 δούλεψε τον Απρίλιο 2021 στο φουλ, είχε συντελεστή χρησιμοποίησης 81%!

Το ερώτημα λοιπόν, για όλους τους νοήμονες αναγνώστες είναι πολύ απλό: γιατί δούλευε στο φουλ τον Απρίλιο η λιγνιτική Μεγαλόπολη 4, ενώ η διπλανή Μεγαλόπολη 5, η φαραωνική μονάδα αερίου της ΔΕΗ, είχε πολύ μικρότερο συντελεστή χρησιμοποίησης;

Το ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί, ("βοήθεια του κοινού": ανατρέξετε στις αναρτήσεις του Φεβρουαρίου!) Διαφορετικά, είτε περιμένετε να δείτε αν θα σας το απαντήσουν τα Μέσα της λίστας Πέτσα, (που φυσικά και δεν θα σας το απαντήσουν), είτε περιμένετε την επόμενη ανάρτηση!


Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια