Αποζημίωση πάνω από 300 εκ. ευρώ θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο σε Fraport και «Ελ. Βενιζέλος» για τη μειωμένη κίνηση λόγω πανδημίας..


Τα 300 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνά η αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Fraport-Greece, η οποία διαχειρίζεται τα 14 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και τον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως αντιστάθμισμα των απωλειών που υπέστησαν από την καθίζηση του κλάδου το 2020 εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν είτε ως απαλλαγές είτε ως καταβολή ποσών.

Ειδικότερα, η αποζημίωση για τη Fraport-Greece ύψους 177,9 εκατομμύρια ευρώ για τις ζημίες που υπέστη δεν θα καταβληθεί στην εταιρεία αλλά αυτή θα απαλλαγεί από τμήμα των ετήσιων σταθερών και μεταβλητών τιμημάτων που καταβάλλει, ενώ για το αεροδρόμιο της Αθήνας προβλέπεται οικονομική ενίσχυση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις αφορούν αποκλειστικά το πρώτο έτος της πανδημίας (2020), και όχι το 2021 οπότε και ίσχυσαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι΄αυτό το λόγο και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ξεκάθαρα σε νέα «ενδεχόμενη δαπάνη ή απώλεια εσόδων από την περίπτωση συνομολόγησης νέας αποζημίωσης υπέρ του παραχωρησιούχου για την οικονομική χρήση 2021».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, καθορίζεται στο ύψος των 177,9 εκατομμυρίων ευρώ το ποσό της αποζημίωσης της Fraport-Greece για το έτος 2020. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη διαφορά των πραγματοποιηθέντων κερδών σε σχέση με τα οριζόμενα στη Σύμβαση Παραχώρησης.

Η αποζημίωση στη Fraport-Greece θα καταβληθεί με συμψηφισμό καθώς ο παραχωρησιούχος δε θα καταβάλλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021, ενώ όπως επισημαίνεται συμφωνείται «υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μη καταβολής της ανωτέρω αμοιβής και για το έτος 2022».

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «η πρόβλεψη αυτή καθίσταται απαραίτητη διότι πρόκειται για καίριες υποδομές της χώρας, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή διαβίωση στις περιοχές που εξυπηρετούν, και επειδή οι συγκεκριμένες υποδομές υπέστησαν ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους συνακόλουθους, αναγκαίους, περιορισμούς στις μετακινήσεις»...

από iellada

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια