Αρχίζει η απο-αστικοποίηση στην Κύπρο; Οι νέοι επιλέγουν να μείνουν σε ορεινές περιοχές

Άγιος Δημήτριος: Χωριό της επαρχίας Λεμεσού, 900 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ένα από τα πιο ψηλά χωριά της Κύπρου, 5 χμ. στα νότια του Προδρόμου και 7 χμ. στα βορειοδυτικά των Κάτω Πλατρών. 
 
Πολιτική της Κύπρου η αναζωογόνηση ορεινών περιοχών
 
Αύξηση στη ζήτηση κατοικιών στις ορεινές περιοχές – Βροχή οι αιτήσεις για το Σχέδιο Αναζωογόνησης ορεινών και ακριτικών περιοχών 
 
Γράφει η Μαρία Ονουφρίου  
 
Λίγο η πανδημία, λίγο η μείωση των εισοδημάτων, λίγο η στήριξη του κράτους οδήγησαν τα νεαρά ζευγάρια, που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει μια ιδιόκτητη κατοικία, στην απόφαση να ζήσουν εκτός πόλεως. Το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, που εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, προκάλεσε μιαν αύξηση στη ζήτηση κατοικιών στις κοινότητες και περιοχές που καθορίζονται ως ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Ο Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, μίλησε στη «Σημερινή» για την αλλαγή αυτή, που φαίνεται να οδηγεί στην αναζωογόνηση συγκεκριμένων περιοχών αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα των ακινήτων.  
 
Ευκαιρία το συγκεκριμένο σχέδιο  
 
Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε περιοχές που αναγράφονται στο σχέδιο. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής του κράτους αλλά και του στόχου για στήριξη και ενίσχυση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προκλήσεις, όπως εξήγησε ο κ. Κυναιγείρου. «Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έθεσε σε εγρήγορση αρκετούς πολίτες που δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία, καθώς τα κίνητρά του είναι σημαντικά και αρκετά βοηθητικά για αγορά κατοικίας».  
 
Τα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται από το Σχέδιο είναι αρκετά για να παρακινήσουν τους νέους που δυσκολεύονται να αποκτήσουν μια μόνιμη δική τους κατοικία στην πόλη τους, ώστε να αιτηθούν για απόκτηση κατοικίας σε άλλες συγκεκριμένες περιοχές. «Ως εκ τούτου, αρκετά νέα ζευγάρια που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία λόγω οικονομικής στενότητας και των οικονομικών κρίσεων που έπληξαν τη χώρα μας, σήμερα θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία και να ξεφύγουν από το ενοίκιο. Συνεπώς, αυξήθηκε και η αναζήτηση κατοικιών σε ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές».  
 
Αρχή τέλους για την αστυφιλία  
 
Η αύξηση του ενδιαφέροντος και η μελλοντική ανέγερση κατοικιών σε ορεινές, ακριτικές περιοχές ή περιοχές με μειωμένο πληθυσμό, ίσως δείξει μια νέα τάση, η οποία θα θέσει τέρμα στην αστυφιλία. Ο κ. Κυναιγείρου επισήμανε ότι η αναζωογόνηση των συγκεκριμένων περιοχών μπορεί να επιτευχθεί με τέτοιου είδους σχέδια. «Είναι θεωρώ και μια ευκαιρία για να αναπτυχθούν οι προαναφερθείσες περιοχές και να σταματήσει η αστυφιλία, καθώς πλέον τα νέα ζευγάρια, μετά και τα νέα δεδομένα που μας έφερε ο κορωνοϊός, μπορούν να εργάζονται απ’ οπουδήποτε, ακόμα και από τα σπίτια τους.
 
Εξάλλου, αυξημένη ζήτηση καταγράφουν και μικρά τεμάχια γης σε ορεινές περιοχές. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από μικρά νοικοκυριά που κατάφεραν να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα κατά την περίοδο της πανδημίας και αναζητούν τεμάχια γης, καθώς τα θεωρούν μιαν ασφαλή επένδυση», σύμφωνα με τον κ. Κυναιγείρου.  
 
Αγορά ορεινής γης  
 
Πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στην αγορά γης σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές. Η κίνησή τους αυτή φανερώνει τον επενδυτικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών, όπως εξήγησε στη «Σ» ο Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών. «Η στροφή στην αγορά γης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η μείωση των τιμών συγκεκριμένων τεμαχίων που βρίσκονται έξω από τις πόλεις και σε ορεινές ή ακριτικές περιοχές, αλλά και η εξαγγελία από την κυβέρνηση του Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών».  
 
Δεν είναι λίγοι επίσης όσοι στρέφουν το βλέμμα προς την ύπαιθρο για εργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων. «Βλέπουμε, ακόμη, μια στροφή της κοινωνίας μας προς τη γη και την ανάπτυξη στην ύπαιθρο με επιχειρηματικά πλάνα, αφού πλέον αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν την απόκτηση γης μια ασφαλή επένδυση, κάτι που ενστερνίζομαι και εγώ προσωπικά. Η αξία της γης δεν χάνεται, αλλά αντιθέτως, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εάν το τεμάχιο γης έχει καλά χαρακτηριστικά, αποδίδει καρπούς στο μέλλον.  
 
Για ποια ενίσχυση μιλάμε  
 
Όπως προαναφέρθηκε, ο σκοπός του σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε συγκεκριμένες περιοχές. Το σχέδιο καλύπτει συνολικά 258 κοινότητες και περιοχές και ισχύει από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε ότι η ενίσχυση είναι αρκετά σημαντική αφού ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. «Σκέψου ότι αν κάποιος, για παράδειγμα, επρόκειτο να αγοράσει με 150 χιλιάδες ευρώ, θα έχει τις 50 από την επιχορήγηση αυτή. Άρα λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούμε, τότε σίγουρα είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να προχωρήσει κανείς σε αίτηση».  
 
Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% της συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας. Συγκεκριμένα, ένα μονήρες άτομο δικαιούται μέχρι €20.000, ένα ζεύγος μέχρι €30.000 και ένα νεαρό ζεύγος -να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα δύο μέλη του ζεύγους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης- μέχρι €45.000. Οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €35.000, νεαρή οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας) -να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα μέλη της οικογένειας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης- μέχρι €50.000, πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα) μέχρι €55.000 και άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές και πρόσθετο ποσό μέχρι €15.000 για ειδικές κατασκευές, για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης του εδάφους.  
 
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι  
 
Σύμφωνα με το σχέδιο, δικαιούχοι ορίζονται οι πιο κάτω: 
  • Δικαιούχος είναι Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου με νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο για 5 χρόνια.  
  • Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν επαναπατρισθέντες, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.  
  • Δικαιούχος μπορεί να τύχει οικονομικής ενίσχυσης ή οικονομικού οφέλους µόνο µία φορά και µόνο από ένα Κρατικό Στεγαστικό Σχέδιο ή Στεγαστικό Σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Αιτητής που έχει πάρει προηγουμένως κρατική οικονομική ενίσχυση ή ενίσχυση από τον ΚΟΑΓ για στεγαστικούς σκοπούς δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, εκτός αιτητή που έτυχε επιδοτήσεων για ενοικίαση στέγης ή για επιτόκιο στεγαστικού δανείου. Σε περίπτωση ζεύγους δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, αιτητής που έλαβε ενίσχυση προηγουμένως ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.  
  • Δικαιούχος είναι άτομο που αποκτά κατοικία που θα χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση και νοουμένου ότι δεν κατέχει ή κατείχε τα τελευταία πέντε (5) χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.  
  • Δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει αποταθεί ή/και επωφεληθεί από την Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων.
  • Δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει υποβάλει αίτηση και στο Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης Εκτοπισθέντων και Παθόντων.  
  • Απαιτείται τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων για απόκτηση κατοικίας. Σε περίπτωση που θα συναφθεί δάνειο, είναι αναγκαία η προσκόμιση προ-συμβατικής συμφωνίας με χρηματοδοτικό οργανισμό για επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων. Η προ-συμβατική συμφωνία για εξασφάλισή του πρέπει να υποβάλλεται με την αίτηση για εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης. 
Σημερινή 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια