Διορθώσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν ενοίκια

Λύσεις στα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων που για 16 μήνες δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση από το κράτος παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια ή μηδενικά επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών – εκμισθωτών που ενώ εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες. Με τις διορθώσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ είτε θα αποζημιωθούν πλήρως οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια ή θα κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν.

Από: capital.gr

Του Προκόπη Χατζηνικολάου


Το οικονομικό επιτελείο πρέπει πάντως να εκδώσει μία απόφαση που θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν με μία απλή απόφαση. Η περιπτωσιολογία ξεπερνά τη φαντασία των υπηρεσιών και πρέπει να βρουν τρόπους για να καλύψουν όλους τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή δεν λαμβάνουν και ενοίκια με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.  Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί οριζόντια λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).

Παράλληλα, μετά το τέλος Ιουνίου που είναι και ο τελευταίος μήνας μηδενικών και κουρεμένων ενοικίων για την εστίαση, το λιανεμπόριο και άλλους κλάδους η ΑΑΔΕ θα δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν εισπράξει από το 2020 αποζημιώσεις καθώς δεν υπέβαλαν για διάφορους λόγους δήλωση να το πράξουν και να λάβουν αυτά που δικαιούνται. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τη χρονική περίοδο Μαρτίου 2020 - Ιουνίου 2021.

Στο μεταξύ, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγορά φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων και περιμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ο προηγούμενος νόμος όριζε την προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% σε 83 κλάδους της ελληνικής οικονομίας εφόσον βέβαια και οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτης και ενοικιαστής) συμφωνούσαν. Το κράτος αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες με έκπτωση φόρου 12% επί τους αρχικού μισθώματος. Εφόσον οι τρεις πλευρές συμφωνήσουν θα πρέπει:

• Να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων.

• Να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά.

Μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ. Με μείωση 30% οι απώλειες για τον ιδιοκτήτη θα ανέλθουν στα 150 ευρώ. Το κράτος θα αποζημιώσει τον Ιδιοκτήτη με το ποσό των 60 ευρώ. Στην περίπτωση που η μείωση φθάσει το 40%, ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ. Η αποζημίωση δεν θα μεταβληθεί και θα διατηρηθεί στα 60 ευρώ.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια