Κοζάνη: Χαλάζι και αέρας κατάστρεψαν οπωρώνες στο Βελβεντό

Το ξαφνικό μπουρίνι που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, συνοδευόμενο από σφοδρή χαλαζόπτωση και δυνατούς ανέμους σάρωσε τους οπωρώνες στο Δήμο Βελβεντού.

Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να καταστρέψουν ολοσχερώς τους καρπούς των οπωροφόρων δέντρων στη περιοχή, ότι απέμεινε από τον παγετό του περασμένου Απρίλη. Η ζημιά μεγάλη, δηλώνουν οι παραγωγοί του Βελβεντού μιλώντας στην ΕΡΤ, που έφτασαν στα κτήματα τους αμέσως μετά το ξαφνικό μπουρίνι, δηλώνοντας την  ανησυχία τους και  για το φυτικό κεφάλαιο.

Το χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού που έπεφτε ακατάπαυστα για δέκα λεπτά άσπρισε τα πάντα στο πέρασμά του και παράλληλα κατέστρεψε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια δαμάσκηνα και αμπελώνες. Μονόδρομος φαίνεται να είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με τα συνεργεία να καταφτάνουν για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της καταστροφής από αύριο Τρίτη.

Η αγωνία πάντως παραμένει  για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και των επόμενων ημερών, τα οποία αναμένονται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, που επιβεβαιώθηκαν από το σημερινό μπουρίνι που μετέτρεψε μέσα σε λίγα λεπτά την καλοκαιρινή μέρα σε χειμωνιάτικη, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στους αγρότες, αλλά και στην πόλη της Κοζάνης που πλημμύρισαν δρόμοι από τον όγκο του νερού που έπεσε από την έντονη ολιγόλεπτη βροχόπτωση.

Ζημιές έχουν υποστεί αγρότες και στην περιοχή των Σερβίων και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Κοζάνης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη-Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια