Δραστική μείωση της αμερικανικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή - Γεωπολιτική αναδίπλωση των ΗΠΑ


Η κυβέρνηση Μπάιντεν μειώνει απότομα τον αριθμό των αντιπυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σε μια σημαντική αναπροσαρμογή του στρατιωτικού της αποτυπώματος στην περιοχή, καθώς εστιάζει τις ένοπλες δυνάμεις σε προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Πεντάγωνο αποσύρει περίπου οκτώ συστοιχίες Patriot από χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Ένα άλλο αντιπυραυλικό σύστημα γνωστό ως Terminal High Altitude Area Defense (ή αλλιώς Thaad), αποσύρεται από τη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα μειώνονται οι μοίρες μαχητικών αεροσκαφών που έχουν ανατεθεί στην περιοχή, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.


Οι επιταχυνόμενες αποσύρσεις αντικατοπτρίζουν αρκετές πρόσφατες αλλαγές στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις νέες στρατηγικές επιταγές της Ουάσιγκτον υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν. Καθώς ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τελειώνει, τερματίζοντας δύο δεκαετίες παρουσίας στην χώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας, του κύριου αντιπάλου της.
 
Επίσης, η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στο Ιράν - ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για την επανεισαγωγή μιας αναθεωρημένης έκδοσης της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφτηκε το 2015. Χάρη σε αυτή την συμφωνία, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου βλέπουν έναν μειωμένο κίνδυνο πολέμου, ειδικά μετά την εκστρατεία ''μέγιστης πίεσης'' που άσκησε η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στο Ιράν.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν επίσης ενισχύσει τις δικές τους άμυνες ενόψει των επιθέσεων από τις, υποστηριζόμενες από το Ιράν, πολιτοφυλακές των Χούτι με τις οποίες η Σαουδική Αραβία διεξάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Υεμένη.

Και η κυβέρνηση του Μπάιντεν επιδιώκει να μεταφέρει τις σχέσεις με τη Ρωσία σε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, επιτρέποντάς της να ξοδεύει λιγότερο χρόνο ανησυχώντας για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που ήταν και πρωταρχικός στόχος της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια