Κοζάνη: Το αρχείο του Καπετάν Λίτσα σε κοινή θέα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμασκηνιάς

Για πρώτη φορά σε κοινή θέα παρουσιάζεται το αρχείο του ανθυπολοχαγού Αντώνη Βλαχάκη γνωστού ως «Καπετάν Λίτσα», που βρίσκεται πλέον εκτεθειμένο στο χώρο του πολιτιστικού Συλλόγου Δαμασκηνιάς του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, μετά από δωρεά της οικογένειας του ήρωα Μακεδονομάχου.

120 και πλέον έγγραφα, επιστολές, εφημερίδες της εποχής καθώς και φωτογραφίες του Μανιάτη Μακεδονομάχου και της ομάδας του, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Οσντίτσανης ή αλλιώς μάχη του Καστανόφυτου, φιλοξενούνται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, όπου είναι θαμμένος μαζί με 17 ακόμα συναγωνιστές του, στην πλατεία του χωριού κάτω από το άγαλμα του άγνωστου Μακεδονομάχου.

Οι κάτοικοι τιμούν κάθε χρόνο τους ήρωες Μακεδονομάχους, που την 7η Μαΐου του 1906 ένα αντάρτικο σώμα 85 ενόπλων με επικεφαλής τον Αντώνιο Βλαχάκη, αντιμετώπισαν στο Καστανόφυτο σε μια μάχη οκτώμισι ωρών εκατό Βούλγαρους κομιτατζήδες και ένα τακτικό σώμα 750 Οθωμανών στρατιωτών, γράφοντας μια από τις ηρωικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που απαρτίζουν το κεφάλαιο του Μακεδονικού Αγώνα.

Μεταξύ των νεκρών ο ανθυπολοχαγός Αντώνιος Βλαχάκης ή «καπετάν Λίτσας» και ο υπαρχηγός Λεωνίδας Πετροπουλάκης ή «καπετάν Λεωνίδας» και ο αδελφός του  Παναγιώτης Πετροπουλάκης. όπως αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμασκηνιάς Στέργιος Ζήκας. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην εγγονή από την πλευρά του αδελφού του Καπετάν Λίτσα, Αγγελικής και της οικογένειας Ιρεμία Σιμάτου και της συζύγου του  Άρτεμης – Αγγελικής εγγονής του Παναγιώτη Βλαχάκη και της κόρης τους Τατιάνας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλεί  στην Δαμασκηνιά από την οικογένεια, το πορτραίτο του «Καπετάν Λίτσα» σε φυσικό μέγεθος, που ήταν δωρεά του πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του Γεωργίου της Αγγλίας, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή.

Ο επισκέπτης στην Δαμασκηνιά και συγκεκριμένα στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού «Η Παναγιά», έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην λαογραφία και των πολιτισμό της περιοχής αλλά και να κάνει ένα ιστορικό ταξίδι μέσω των εγγράφων και των ντοκουμέντων της εποχής, για να γνωρίσει  στιγμές του Μακεδονικού αγώνα και των ηρώων της σε μια περιοχή που πρωταγωνίστησε για την ελευθερία.

 

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια